Prima pagină > literature > Prislop, locul unde începe gura de rai!

Prislop, locul unde începe gura de rai!


Fenomenul Prislop. Ţara Haţegului, „gură de rai”…

 

 

 

Un fenomen interesant social se desfăşoară în Ţara Haţegului, pelerini la Mănăstirea Prislop! Avalanşa de oameni, majoritatea creştini ortodocşi, vin spre locurile acestea atraşi de ceva puternic, totul legat de numele lui Arsenie Boca. Fenomenul nu este nou, el s-a desfăşurat constant în timp, dar la alte proporţii. Poate erau mai puţini pelerini, poate mai puţină publicitate. În prezent, lumea este mai agitată, oamenii îl caută pe Dumnezeu în forme diverse.
Chipul lui Arsenie Boca a devenit model de icoană, cărţile sale circulă, deşi nu multă lume a citit Calea Împărăţiei, o carte interesant, una care pune în evidenţă valorile creştine.
În Ţara Haţegului vin săptămânal peste 10.000 de oameni, numărul de locuitori se dublează brusc! Vin şi resurse, bani plasaţi pentru cazare, haţegani febrili îşi reorganizează viaţa, îşi amenajează casele, apar noi structuri de cazare. Nu ştiu dacă au apărut şi noi contribuabili la ANAF, dar banii circulă. Oamenii fac o afacere, e o sursă de venit din turismul religios.
Cum va fi administrată această avere?
În această afacere sunt implicaţi şi creştini evanghelici: penticostali, baptişti, creştini după evanghelie, reformaţi, sau catolici, etc. Ortodocşii, se înţelege, sunt mai apropiaţi de tradiţie. Evanghelicii au o altă viziune, pentru ei închinarea este „în duh şi adevăr”, pornind de la Noul Testament, tradiţia nu este considerată o sursă de inspiraţie, doar uneori ori şi atunci punctual, cu discreţie, cu toate că liderii evanghelici consideră că deja în bisericile pe care le administrează există o…tradiţie evanghelică…
Pentru evanghelici apare oportunitatea aceea de a mărturisi Evanghelia. Iisus a dat poruncă ucenicilor săi să meargă în toată lumea să înveţe pe oameni principiile creştine bazate pe credinţă, har şi fapte bune lăsate de Dumnezeu omului… Ei nu au făcut pasul acesta după revoluţie cu hotărâre, iată că Dumnezeu le trimite oameni…
Cum vor reacţiona liderii evanghelicilor, cum vor reacţiona liderii ortodocşi? Se ştie că preoţii ortodocşi îndemnă enoriaşii să se ţină departe de evanghelici, considerându-i eretici (conform regulilor sociale din România). Liderii evanghelici, în predici, pe bloguri, în studii, îndeamnă creştinii să se ţină departe de ortodocşi, deoarece ei acceptă unele reguli mai depărtate de Noul Testament precum: divorţul în unele condiţii, utilizarea moderată a băuturilor alcoolice, tradiţia, implicarea în viaţa politică, etc.
Prin noul fenomen pe care îl numim Fenomenul Prislop apar câteva aspecte care sparg canoanele… Sursa de capital adusă de turismul religios îi uneşte pe oameni, adică banii sunt un liant. Capitalismul are regulile lui, spre deosebire de socialism… Lumea este în mişcare, oamenii nu mai ţin cont de regulile care îi despărţeau, capitalul creează fisuri, stabileşte noi reguli sociale… Iisus a zis că e bine să ne avem bine cu toţi oamenii, să ne înţelegem pe această planetă numită pământ. Filozofi, precum John Locke, au pledat pentru toleranţă şi au modelat gândirea oamenilor în occidentul atât de invidiat pentru nivelul de trai, deocamdată.
Fenomenul va dura, din mai multe motive:
– Tradiţia se va perpetua, este un factor important în viaţa socială a naţiunii, nu se poate face abstracţie, ea creează standardizarea relaţiilor dintre oameni. Aspect susţinut de ortodocşi.
– Evanghelicii vor stărui în misiunea lor de a prezenta vorbele lui Iisus cu această ocazie.
– În România există mai multe locuri în care radiaţiile pământului vor genera o stare de bine oamenilor având ca efect: vindecări, stagnarea bolilor, regenerarea organismului, energizarea organelor interne, etc. Toate sunt potenţate de rugăciune, rugăciunea dă aripi omului, apoi aerul curat, mâncarea naturală, apa de munte, etc. Mănăstirea de la Prislop este amplasată într-un astfel de loc. Vechii creştini aveau tradiţii din care rezultă că locurile pentru biserici şi mănăstiri erau alese cu grijă, bazate pe criterii speciale. Prislopul a fost ales cu evlavie şi atenţie de creştinii din vechime… În China antică amplasarea caselor se făcea după ce oamenii aveau aprobarea preoţilor sau slujbaşilor imperiali pentru locul ales, adică era un loc cu energie pozitivă, nu se manifestau „colţii dragonului”, etc. În Biblie, în Vechiul Testament, Dumnezeu se adresează lui Moise şi îl avertizează că locul unde stă este un „loc sfânt”. Apoi citirea legii: pe un deal blestemul, pe altul binecuvântarea… Locul era ales, nu era la întâmplare. Exemplele pot continua… În Munţii Retezat, în apropiere de Prislop, mai există astfel de locuri unde radiaţiile pământului şi ale universului sunt benefice. Arsenie Boca ştia acest lucru, o demonstrează cartea sa Calea Împărăţiei unde valorile creştine sunt argumentate şi cu descoperirile ştiinţifice. De fapt Apologetica este o materie de bază la institutele teologice!
– În literatura populară se pot găsi metafore profunde: pe un picior de plai, pe o gură de rai… Poporul avea cunoştinţă de locurile speciale, le numea gură de rai!
– A se vedea şi lucrarea „Gura de Rai” din Bucegi, între legendă şi realitate, autor Col. (r) Prof. univ. dr. ing. Marian Rizea, în Revista Art Emis din 03 iulie 2014. În acest material fenomenul „gura de rai” este bine prezentat cu mijloace ştiinţifice, deci este verificabil prin instrumentele şi fenomene cuantificabile!
Depăşind propriile limite, adâncind fenomenele vieţii, vom descoperi că Dumnezeu ne vrea fericiţi şi capabili să ne înţelegem între noi şi să-L înţelegem.
 

 

Constantin Stancu
Septembrie 2014

Categorii:literature
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.