Prima pagină > PRACTIC, PRESA > Datele personale și procesul penal. Câteva informații… utile, dacă nu deranjați

Datele personale și procesul penal. Câteva informații… utile, dacă nu deranjați


 Legea nr. 363/2018 privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale și combaterii infracțiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative și de siguranță, precum și privind libera circulație a acestor date, publicată în data de 7 ianuarie în Monitorul Oficial, tratează protecția datelor personale prelucrate de către autoritățile „în scopul realizării activităților de prevenire, descoperire, cercetare, urmărire penală și combatere a infracțiunilor, de executare a pedepselor, măsurilor educative și de siguranță, precum și de menținere și asigurare a ordinii și siguranței publice de către autoritățile competente, în limitele competențelor stabilite prin lege”.

De asemenea, în Codul de procedură penală se stabilește că „după încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul informează, în scris, în cel mult 10 zile, pe fiecare subiect al unui mandat despre măsura de supraveghere tehnică ce a fost luată în privința sa”, situație transmisă de Ministerul Public.

Operatorii de date sunt autoritățile competente pentru prevenirea, descoperirea, cercetarea urmărirea penală etc.: „Persoana vizată are dreptul de a obține de la operator, la cerere și în mod gratuit, confirmarea faptului că datele cu caracter personal care o privesc sunt sau nu sunt prelucrate de acesta„, se prevede în lege. Iar autoritatea e obligată să-i răspundă și să-i confirme dacă datele îi sunt prelucrate sau nu.

Persoana interesată nu primește confirmări cu privire la prelucrare dacă s-ar afecta buna desfășurare a procesului penal, evitarea prejudicierii prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale și combaterii infracțiunilor sau a executării pedepselor, protejarea ordinii și siguranței naționale, precum și a drepturilor și libertăților persoanelor.

Termenul de răspuns: maximum 60 de zile calendaristice de la data cererilor depuse de persoanele interesate. Datele care pot fi transmise:

 • identitatea și datele de contact ale operatorului (autoritățile);
 • datele de contact ale responsabilului cu protecția datelor, după caz;
 • scopurile în care sunt prelucrate datele cu caracter personal;
 • dreptul de a depune o plângere la autoritatea de supraveghere și datele acesteia de contact;
 • dreptul de a solicita accesul la date sau restricționarea prelucrării lor;
 • temeiul juridic al prelucrării;
 • perioada pentru care sunt stocate datele;
 • la cine ar mai putea ajunge datele (destinatari), dacă e cazul;
 • dreptul de a solicita operatorului acces la datele cu caracter personal referitoare la persoana vizată ori rectificarea sau ștergerea acestor date sau restricționarea prelucrării lor;
 • orice alte informații suplimentare.

 

Categorii:PRACTIC, PRESA
 1. Niciun comentariu până acum.
 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: