Prima pagină > CARTEA, EVENIMENT, HAŢEG > Hațegul acum o sută de ani. La MAREA UNIRE și mai departe… „Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Hațegul acum o sută de ani. La MAREA UNIRE și mai departe… „Așa să ne ajute Dumnezeu!”


 

Badiu Iancu își prezintă monografia cu pasiune și analizează Țara Hațegului la ceasul Marii Uniri, se schițează constituirea Consiliului Național Român Central, apoi revoluția de la Hațeg. Violențele au afectat comunitatea hațeganilor, au fost alungate oficialitățile maghiare: notari, jandarmi, funcționari etc. Autorul a apelat la documente oficiale pentru a reda faptele românilor în timpul revoluției. La Hațeg s-a constituit Consiliul Național Român în data de 12 noiembrie 1918, s-a trecut la instaurarea siguranței publice, s-a înființat Garda Națională Română, preoții au transmis mesaje importante populației, legate de schimbarea de paradigmă în Ardeal. Este prezentată lista celor înscriși în gardă, nume care au rămas înscrise în memoria orășenilor. Primul comandant al gărzii a fost Cornel Șaum, asistat de o echipă de instrucție.

A urmat pregătirea Hațegului pentru participarea la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, o perioadă densă, care a marcat destine. S-au acordat mandate de participare la această unică adunare națională. Au fost aleși cinci reprezentanți, consemnați într-un proces verbal din 12/15 noiembrie 1918, sub conducerea lui Teofil Crișan. Instrucțiunile consiliului     s-au încheiat cu încurajarea: „Așa să ne ajute Dumnezeu!”.

Categorii:CARTEA, EVENIMENT, HAŢEG
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: