Prima pagină > PRACTIC > Recuperatorii nu pot lua locul băncilor în contractele de credit încheiate de clienți!

Recuperatorii nu pot lua locul băncilor în contractele de credit încheiate de clienți!


Recuperatorii nu sunt bănci! Contractele invocate de ei nu au caracter executoriu!

 

În baza legii speciale, O.U.G. nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, contractele de credit, inclusiv contractele de garanție reală sau personală, încheiate de o instituție de credit constituie titluri executorii. Legea recunoaște contractelor de credit încheiate cu instituțiile bancare caracterul de a fi titluri executorii. Explicația este aceea de a  menține stabilitatea sistemului financiar-bancar și de a asigura executarea rapidă a obligațiilor asumate prin contractele de credit. Contractele de credit își păstrează caracterul de titluri executorii doar când parte în contract este o instituție bancară.

După ce acel contract de credit este cesionat către o altă entitate juridică decât o Bancă, respectiv societăți de recuperare organizate ca S.R.L., raportul dintre noul creditor cesionar și debitor capătă un alt caracter juridic. De reținut în mod expres că O.U.G. nr. 99/2006 interzice  acestor persoane juridice, care nu sunt instituții de credit, să desfășoare activități bancare: S.R.L-ul recuperator de credite nu are dreptul de a calcula și solicita  dobânzi/penalizări/comisioane bancare și nu este supus normelor și controalelor B.N.R., iese astfel din sfera strictă a legislației bancare.

De reținut în mod cert că prin cesiune se pierde caracterul de titlu executoriu al contractului de credit deoarece legea nu conferă caracter de titlu executoriu și contractelor de împrumut încheiate cu alte entități juridice decât instituții bancare. Cesiunea de creanță presupune transmiterea creanței împreună cu accesoriile și garanțiile sale, dar noțiunea de creanță, de garanții, de accesorii privește  specificul materiei domeniului bancar. Nu se poate interpreta că transferul creanței implică și transmiterea valorii sale de titlu executoriu, deoarece, iată, caracterul de titlu executoriu al creanței nu este un accesoriu al dreptului cedat.

Conform Codului de procedură civilă, executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu, respectiv hotărâri ale instanțelor de judecată, alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare. Legiuitorul nu a conferit contractului de cesiune de creanță caracter de titlu executoriu, astfel că acest contract nu se bucură de avantajul recunoscut de lege doar contractelor de credit.

Sursa de practică judiciară: Judecătoria Sectorului 2 București.

IMG_3780

Reclame
Categorii:PRACTIC
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: