Prima pagină > PRACTIC, SEMNAL > CALITATEA ÎN CONSTRUCȚII. Noile modificări: Garanții, termene, contravenții, autorizări, contracte…

CALITATEA ÎN CONSTRUCȚII. Noile modificări: Garanții, termene, contravenții, autorizări, contracte…


CALITATEA ÎN CONSTRUCȚII

MODIFICĂRILE

 

 

Legea nr. 163/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 561 din data de 25 iulie 2016. Intră în vigoare la data de 24 august 2016, cu excepția: obligația de certificare instituită în baza art. 9 lit. m), n) și o), din Legea nr. 10/1995, republicată, cu modificările ulterioare, va intra în vigoare la 24 februarie 2018.

Certificarea operatorilor economici în domeniul construcțiilor

Legea stabilește noi prevederi:

  1. Certificarea calității tehnico-profesionale a operatorilor economici care prestează servicii de proiectare, consultanță în construcții, precum și de execuție lucrări de construcții;
  2. perfecționarea profesională continuă a specialiștilor care desfășoară activități în domeniul construcțiilor.

GARANȚIILE

 

Perioada de garanție va fi prevăzută în contracte și va avea o durată minimă, astfel:

– 5 ani pentru construcțiile încadrate în categoriile de importanță A și B (de ex. reactoare, baraje, poduri, cai ferate, șosele, aeroporturi);
–  3 ani pentru construcțiile încadrate în categoria de importanță C (de ex. clădiri de locuințe cu mai mult de două niveluri, construcții industriale);
–  1 an pentru construcțiile încadrate în categoria de importanță D (de ex. clădiri de locuințe parter sau parter și etaj, dependințe gospodărești, construcții provizorii).

Perioada de garanție se va prelungi cu perioada remedierii defectelor calitative constatate în cadrul termenului de garanție.

Termenele minime legale vor fi incidente contractelor vor fi încheiate ulterior intrării în vigoare a legii de modificare a prevederilor în construcții.

Introducerea termenelor minime legale obligatorii reprezintă o dispoziție de mare interes  pentru antreprenori, urmând ca aceștia să își stabilească interesele prin raportare la perioade de garanție minime prevăzute de lege.

Majorarea plafoanelor sancțiunilor contravenționale

Cuantumul amenzilor contravenționale se schimbă drastic, atât prin majorarea limitelor minime cât și pe cele maxime.

Notă. Neîndeplinirea obligațiilor de către investitori de a efectua recepția la terminarea lucrărilor de construcții, precum și recepția finala la expirarea perioadei de garanție, va fi sancționată cu amenda între 20.000–40.000 Lei. Va fi sancționată și neîndeplinirea obligației investitorului de a întocmi cartea tehnică a construcției și predarea acesteia către proprietar, aspect esențial!

 

Legea prevede posibilitatea aplicării unor sancțiuni complementare amenzii contravenționale: suspendarea sau anularea certificatului de atestare tehnico-profesională ori a autorizației specialiștilor care desfășoară activitate în construcții, inclusiv posibilitatea suspendării dreptului de practică în situația unui proces penal, la solicitarea organelor de urmărire penală.

Termene de prescripție

 

Atenție! Termenul de prescripție al dreptului de a aplica amenzile contravenționale se schimbă de la 3 ani la 5 ani, iar prescripția începe să curgă de la data recepției la terminarea lucrărilor de construcții.

 

casa veche

 

 

 

Categorii:PRACTIC, SEMNAL
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: