Prima pagină > CARTEA, PRESA, SEMNAL > 23 aprilie 2016: Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor şi Ziua Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice! Carte și viață!

23 aprilie 2016: Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor şi Ziua Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice! Carte și viață!


În data de 23 aprilie sunt două evenimente care au în centru cartea şi cititorii:

  • Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor şi
  • Ziua Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice.

Data de 23 aprilie este un reper în istoria cărții și a scriitorilor: dispariţia a doi titani ai literaturii universale, William Shakespeare și Miguel de Cervantes, apoi și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, pe data de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului și Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

În data de 23 aprilie, bibliotecarii din România marchează această zi prin diferite activităţi, sesiuni de comunicări, vizite interbibliotecare, excursii, reuniuni şi mese festive.

Primele acțiuni în acest sens au fost făcute începând cu anul 1998, atunci Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice a adăugat la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie şi Ziua Bibliotecarului.

Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor, prima manifestare de acest fel desfăşurându-se în anul 1995.

 

imagesindex

 

Reclame
Categorii:CARTEA, PRESA, SEMNAL
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: