Prima pagină > CARTEA, literature > Iarba Golgotei, de Valentin Marica. Semnal: Editura Vatra veche, Târgu Mureş – 2015. Spre locul înalt, ieşirea din labirint… Colecţia „Marea Unire – 100”, colecţie în coordonarea lui Nicolae Băciuţ

Iarba Golgotei, de Valentin Marica. Semnal: Editura Vatra veche, Târgu Mureş – 2015. Spre locul înalt, ieşirea din labirint… Colecţia „Marea Unire – 100”, colecţie în coordonarea lui Nicolae Băciuţ


Pages from Valentin Maricam Iarba Golgotei, 9_Page_1Pages from Valentin Maricam Iarba Golgotei, 9_Page_2

 

 

Argumentum

 

 

În atâtea dimineți, amiezi și seri, prin microfonul Radioului, voiam să spun că timpul nu doar se strâmbă – vorba cronicarului – ci se așează pe maluri care nu se surpă; înnobilând. Rosteam, cu bună-credință, uneori prea discret, (căci bunul-simț cere discreție!) evenimentul noilor apariții editoriale, vernisajelor, aniversărilor sau comemorărilor,proiectelor culturale de anvergură. Rosteam…! Spunându-le ascultătorilor: Nu vă temeți! Acum, transcriu din VOCEA aceea; pentru că Fonoteca de Aur a Radioului nu depune jurământul că va fi temelie culturală în timp și mărturia zbaterilor întru’ adevăr românesc.

A transcrie VOCEA aceea înseamnă și a lua din tărâmul ei inefabil; dar vine vremea în care trebuie să-mi lipesc de gând și suflet măcar o fărâmă din iluzia adăpostirii grăuntelui de mărgean.

După Conjugarea verdelui, Vînători de inefabil, Linia de contur, În apa Duhului, Cina din cuvânt, cărți de publicistică întru dezarmarea Iadului, Iarba Golgotei mă face să repet replica unui personaj din Nopțile de sânzâiene ale lui Mircea Eliade: Știi, am ieșit din labirint! Cred că, precum personajul din proza lui Mircea Eliade, îndreptându-mă spre locul înalt.

 

 

Autorul

 

 

Referinţe critice

Centrul de greutate al lucrării Thanatosul ca ipostază a tragicului îl constituie capitolul Tipologii. Analitic, preponderent aplicativ, autorul își propune să recompună evantaiul, modurile de manifestare ale thanatosului explicit ori diseminat în literatura română, cu accentul pus pe proză și localizabilă cu precădere în epoca interbelică (…) Un comentariu inedit, de reținut, găsim în Meșterul Manole, a treia revelație, unde tragicul din piesa lui Blaga este interpretat prin grila lui Jean Marie Domenach, a tragicului văzut ca liberate încremenită în destin. ( Mircea Muthu)

 

POEZIA domnului Marica devine locul sfânt, un spaţiu sfânt al smereniei, al închinării necondiţionate, o absidă în care destinul poetic se împlineşte în credinţă (…) Şi poate că chiar aceasta este lecţia tainică a desăvârşirii: a înţelege neastâmpărul cerului.” ( Romana Colceriu)

 

Religios până în cele mai adânci straturi ale conștiinței poetice, Valentin Marica scrie îngerește în poeme cu îngeri despre făpturi îngerești. Paradoxul liricii sale este tocmai oscilarea între purificarea ființei prin suferința supremă și bucuria ființei prin regăsirea ei în credință și rugăciune. Poemele lui Valentin Marica sunt expresii ale trăirilor lăuntrice cathartice, prin care sufletul caută izbăvire și mângâiere, dar în același timp sunt rugăciuni ale sufletului însetat de prezența și iubirea divină, de Cuvântul mântuitor. Nu doar titlurile volumelor sau poemelor mărturisesc aceasta, ci înseși vibrațiile cuvintelor care se rostogolesc în sufletul cititorului, transfigurându-l. (Maria-Daniela Pănăzan)

 

 

De o rafinată eleganţă, volumul Laguna umbrei se înscrie în nota lirică a primelor două: Metanii (1997) şi Vecernii (1998). El inaugurează colecţia Via lucis, explicitând, într-un fel, sintagma: Convulsia luminii ca o toacă bate…Traseul înclină spre ritual, străbătut de voalări blagiene şi de religiozitate. Efluxul liric taie firul logicii, așa cum și destinul – dureros – își permite: Soarele e un lung suicid. În Cruci în deșert, îmbrăcând iarăși veșmânt anahoretic, spiritul filozofic al poetului alternează religiozitatea cu ritul ancestral. Încearcă credința și este încercat de ea. Dar, cât e supunere și cât e răzvrătire? ( Ana Maria Crișan)

Reclame
Categorii:CARTEA, literature
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: