Prima pagină > GÂND, PRESA > Civilizaţia Turdaş, construcţii speciale, scriere veche, mister

Civilizaţia Turdaş, construcţii speciale, scriere veche, mister


În zona Turdaş, în apropiere de râul Mureş, arheologii sibieni au descoperit cel mai vechi oraş din Transilvania: un sistem de fortificaţie, de împrejmuire, de palisade, de şanţuri succesive şi ziduri, două porţi de intrare în sistemul de fortificaţie şi turnuri. Toate obiective din lemn. Suntem în faţa unei aşezări protourbane aidoma marilor aşezări din Orient. Se întinde pe 100 de hectare!
Arheologii români au ocazia de a descoperi istoria României, ascunsă sub straturi de pământ, doar când autorităţile vor să mai construiască obiective de interes precum autostrăzile. Exemplu, celui mai vechi oraş din Transilvania, ridicat pe la anul 4.200 î.Hr, înainte să apară piramidele din Egipt (2.630 – 2.611 î.Hr.). Aşezarea a fost descoperită în timp ce muncitorii săpau pentru amenajarea autostrăzii Sibiu-Nădlac.
De remarcat şi arhitectura caselor din acest oraş, imense şi ca înălţime şi anvergură, cu podina suspendată. Din cauza deselor inundaţii care afectau perimetrul, oamenii şi-au construit case suspendate, pe stâlpi imenşi de 6-8 metri. Inundaţiile afectau însă pivniţele şi vetrele care se găseau la nivelul solului, aşa că aşezarea era refăcută după calamităţi ale naturii. S-au descoperit şase orizonturi de arhitectură suprapuse, dar şi un număr foarte mare de complexe arheologice: peste 3.000.
Civilizaţiei Turdaş îi aparţine şi cea mai veche scriere din lume (aproximativ 7.000 de ani), cu celebrele tăbliţe de lut descoperite, în anul 1961, la Tărtăria, localitate situată între Alba Iulia şi Orăştie. Acestea sunt inscripţionate cu semne asemănătoare cu cele ale scrierii sumeriene, dar cu cel puţin o mie de ani mai vechi decât orice alfabet.

Scrierea a rămas, deocamdată, nedescifrată, eforturile specialiştilor fiind fără rezultat.

 

Sursa: DECENEWS

 

sarmisegetuza7

Anunțuri
Categorii:GÂND, PRESA
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: