Prima pagină > PRACTIC, PRESA > Meseria de martor în statul de drept. CCR şi protecţia martorilor în avalanşa corupţiei de orice fel…

Meseria de martor în statul de drept. CCR şi protecţia martorilor în avalanşa corupţiei de orice fel…


Curtea Constituționala a României a hotărât în 26.02.2015 ca este neconstituționala excluderea de la beneficiul reducerii la jumătate a limitelor pedepsei in cazul persoanei care are calitate de martor si care nu a comis o infracțiune grava.

Trebuie sa beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei persoanele care au calitate de martori, indiferent daca au comis o infracțiune grava sau nu, si care prin declarațiile lor furnizează informații si date cu caracter determinant in aflarea adevărului cu privire la infracțiuni grave sau care contribuie la prevenirea producerii ori la recuperarea unor prejudicii deosebite ce ar putea fi cauzate prin savarsirea unor astfel de infracțiuni.

S-a discutat în public excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.19 din Legea nr.682/ 2002 privind protecția martorilor, potrivit cărora: „Persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 lit. a) pct.1 si care a comis o infracțiune grava, iar înaintea sau in timpul urmăririi penale ori al judecații denunța si facilitează identificarea si tragerea la răspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

„Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate si a constatat ca soluția legislativa reglementata de art.19 din Legea nr.682/ 2002, care exclude de la beneficiul reducerii la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege persoana care are calitate de martor, in sensul art.2 lit. a pct.1 din lege, si care nu a comis o infracțiune grava, este neconstituționala”, conform CCR.

Argumentațiile reținute in motivarea soluțiilor pronunțate de plenul Curții Constituționale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al României, Partea I.

Anunțuri
Categorii:PRACTIC, PRESA
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: