Prima pagină > GÂND, PRESA > Despre caricaturi şi dreptul la opinie… Un sondaj făcut public. Credinţa nu este un joc…

Despre caricaturi şi dreptul la opinie… Un sondaj făcut public. Credinţa nu este un joc…


Inscop Research a publicat rezultatele unui sondaj, realizat la comanda cotidianului „Adevarul” in perioada 5-10 februarie 2015.
Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor, conform autorii barometrului.

Rezultatele:
• 45,8% dintre romani afirma ca se tem de posibilitatea unui atac terorist in Romania, dupa atacurile de la Charlie Hebdo. 40,4% dintre romani afirma ca nu le este teama de un eventual atentat terorist dupa episodul de la Paris. 13,8% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
• 71,9% dintre romani afirma ca nu sustin publicarea in presa de caricaturi cu profetul Mahomed, in masura in care acest demers ar jigni comunitatea musulmana.
• 9,1% sustin neconditionat publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed, in vitutea dreptului la libera exprimare. 19% nu stiu sau nu raspund.
• 76,9% dintre romani ar respinge publicarea de caricaturi cu Isus Christos sau personaje biblice, daca acest lucru ar jigni persoanele credincioase.
• 6% sustin neconditionat publicarea de caricaturi cu Isus Christos sau alte personaje bibilce, in virtutea dreptului la libera exprimare. 17,1% nu stiu sau nu raspund.

 

 

 

Legislaţia europeană referitoare la dreptul la opinie:

CONVENŢIA EUROPEANĂ PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR OMULUI ŞI A LIBERTĂŢILOR FUNDAMENTALE CEDO
Articolul 10
Libertatea de exprimare
1. Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere. Prezentul articol nu împiedică Statele să supună societăţile de radiodifuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare.
2. Exercitarea acestor libertăţi ce comportă îndatoriri şi responsabilităţi poate fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii sau a moralei, protecţia reputaţiei sau a drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea de informaţii confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.

O tulburare la exercitarea dreptului la libertatea de exprimare incalca Conventia daca nu indeplineste exigentele alineatului 2 al articolului 10. Trebuie sa se determine daca ingerinta era „prevazuta de lege”, afecta unul sau mai multe scopuri legitime mentionate in alineatul 2 si era „necesara intr-o societate democratica” pentru a le atinge.

Reclame
Categorii:GÂND, PRESA
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: