Prima pagină > PRACTIC > Cardul de sănătate, câteva reguli sănătoase…

Cardul de sănătate, câteva reguli sănătoase…


În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 86 din data de 2 februarie 2015 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 49/2015 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX „Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

• Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate a devenit operaţional începând cu 1 februarie 2015.
• Pentru o perioadă de trei luni, respectiv între 1 februarie şi 30 aprilie, cardul de sănătate va putea fi utilizat în paralel cu sistemul actual, urmând să devină unicul instrument de validare a serviciilor medicale.
• Casele de asigurări de sănătate vor elibera cardurile naţionale oricând în perioada de valabilitate a acestora, pe baza unei cereri scrise a asiguraţilor.
• Cardurile naţionale nedistribuite se distribuie, ulterior, asiguraţilor de către casele de asigurări de sănătate la care sunt luaţi în evidenţă. Cardurile naţionale care nu au ajuns la destinatari prin servicii poştale sau prin casele de asigurări de sănătate pot fi redistribuite acestora prin medicii de familie pe a căror listă sunt înscrişi, cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical, iar cele nedistribuite de medicii de familie într-o perioadă de 12 luni de la primirea acestora vor fi returnate caselor de asigurări de sănătate, care le vor putea elibera doar la cererea asiguratului.
• După data de 1 mai 2015, persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional, pot face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat cu o valabilitate de 3 luni, eliberată la solicitarea asiguratului de către casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă. Cererea va fi însoţită de declaraţia pe propria răspundere privind refuzul cardului, precum şi de cardul naţional.
• Serviciile medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală se acordă în condiţiile actelor normative în vigoare, fără a fi necesar cardul național de asigurări sociale de sănătate.

 

IsabelleMenin6

Reclame
Categorii:PRACTIC
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri au apreciat asta: