Prima pagină > PRACTIC > Daunele morale: situaţii speciale, cuantificare, condiţii, reguli

Daunele morale: situaţii speciale, cuantificare, condiţii, reguli


Un prim aspect in cuantificarea daunelor morale de care instanta trebuie sa tina seama, il reprezinta durerile fizice (pretium doloris) suferite de reclamanta, atat in momentul producerii accidentului, cat si ulterior, ca urmare a amputatiei membrului si a tratamentelor medicale necesare in vederea recuperarii. Aceste dureri sunt inimaginabile, fiind de o intensitate si durata majore. Referitor la durerile fizice, o componenta a acestora o reprezinta si cele incercate de reclamanta ca urmare a fizioterapiei necesare recuperarii medicale ulterioare pierderii membrului si inlaturarii celorlalte efecte secundare derivate din aceasta (scolioza, etc.).Totodata, chiar daca amputarea membrului superior a fost efectuata sub anestezie, disparitia efectelor acesteia i-a produs dureri groaznice reclamantei.

Un al doilea aspect care trebuie avut in vedere in stabilirea cuantumului despagubirilor, il constituie durerea psihica incercata de reclamanta ca urmare a pierderii bratului si care se manifesta pregnant, creand victimei un complex de inferioritate pe mai multe planuri. Imprejurarea ca o tanara frumoasa, inteligenta (reclamanta fiind studenta in anul III la Facultatea de Drept), nu are un brat, i-a cauzat acesteia o depresie grava ce a determinat schimbarea radicala a reclamantei, dintr-o persoana vesela, extrovertita, perfect integrata social, intr-o persoana retrasa, introvertita, ce nu agreeaza compania tinerilor si prefera sa traiasca singura.

Prejudiciul estetic (pretium pulchritudinis) cuprinzand toate vatamarile si leziunile ce aduc atingere armoniei fizice sau infatisarii persoanei este de asemenea, un element fundamental, acesta fiind imposibil de acoperit printr-o eventuala protejare care sa mascheze infirmitatea, iar impactul psihic asupra victimei este cu atat mai dur cu cat aceasta traieste intr-o societate ce pune tot mai mult accent pe aspectul fizic si frumusetea exterioara.

Infirmitatea suferita de reclamanta ii creeaza acesteia un complex de inferioritate aproape imposibil de surmontat, dramatismul acestei situatii fiind accentuat de faptul ca reclamanta va trai toata viata cu acest handicap fizic si psihic. In conditiile in care reclamantei ii lipseste un brat, este de la sine inteles ca multe activitati ii sunt interzise acesteia.

Mai mult, in literatura de specialitate s-a afirmat ca exista o specie de prejudiciu numit prejudiciu juvenil, reprezentand un tip aparte de dauna corporala, care creeaza in favoarea victimei un drept special la reparatie, cunoscut sub denumirea de pretium juventutis. In autonomia acestui tip de prejudiciu, varsta victimei are o importanta aparte. S-a spus ca „indemnizarea separata a prejudiciului juvenil este justificata in cazul in care victima este o persoana tanara si este in mod special afectata posibilitatea sa de a beneficia de avantajele specifice varstei tinere.

Reclame
Categorii:PRACTIC
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: