Prima pagină > GÂND, literature, PRESA > Aniversare: Florentin Smarandache. Date, fapte, cărţi, teorii… Un om, o viaţă, o idee care mişcă lumea…

Aniversare: Florentin Smarandache. Date, fapte, cărţi, teorii… Un om, o viaţă, o idee care mişcă lumea…


Am primit de la Adrian Botez:

florentin 1

O Aniversare:
FLORENTIN SMARANDACHE
(cercetător ştiinţific, scriitor, profesor universitar)

de DMITRI RABOUNSKI,
Traducere de Adriana Elena Răducan

Florentin Smarandache în anul 2014, la cercetări postdoctorale, în Japonia

S-a nascut la 10 decembrie 1954, in Balcesti (Valcea). Studii: A absolvit Scoala Generala in Balcesti (1961-1969), apoi Liceul Pedagogic (1969-1972 in Craiova, continuand la Rm. Valcea, 1972-1974); diploma de invatator; stagiul militar cu termen redus la Medgidia (1974-1975); a absolvit Facultatea de Stiinte, sectia informatica, a Universitatii din Craiova (1975-1979) ca sef de promotie; obtine doctoratul in matematica (Teoria Numerelor) la Universitatea de Stat din Chisinau (1995-1997).
In Statele Unite urmeaza studii de perfectionare in matematica, informatica, si educatie la Arizona State University (Tempe) (1991), Pima Community College (Tucson) (1995), University of Phoenix (Tucson) (1996); obtine si un Masterat in Informatica; studii postdoctorale la New Mexico State University (Las Cruces) (1998), University of New Mexico (1998, 1999), National Science Foundation (Chautauqua Program, University of Texas, Austin) (1999), si Los Alamos National Laboratory (Educational Networking Support Program) (Gallup) (1999).
Cercetari post-doctorale la Okayama University of Science (Japonia) intre 12 Decembrie 2013 – 12 Ianuarie 2014; la Guangdong University of Technology (Guangzhou, China), 19 Mai – 14 August 2012; la ENSIETA (Scoala Nationala Superioara de Ingineri), Brest, Franta, 15 Mai – 22 Iulie 2010; si doua luni, Iunie-Iulie 2009, la Air Force Research Laboratory in Rome, NY, SUA (sub egida State University of New York Institute of Technology).
Activitate: A participat ca elev si student la olimpiade scolare de matematica obtinand premii si mentiuni locale si nationale (1967-1974) si a condus cercuri de matematica in liceu si la universitate; a participat la Olimpiada studenteasca Traian Lalescu, Cluj-Napoca (1977); a participat la diverse sesiuni stiintifice pentru studenti in Craiova si Iasi (1978-1979); a pregatit si selectionat echipa elevilor marocani (Rabat) pentru Olimpiada Internationala de Matematica din Paris (1983).
Profesii: In perioada 1982-1984 este profesor cooperant in Maroc, predand matematicile in limba franceza (Lycée Sidi El Hassan Lyoussi din Sefrou). Revine in tara, continuand activitatea didactica; profesor la Liceul Nicolae Balcescu din Craiova (1984-1985). In anul 1986 nu poate obtine viza de iesire din tara pentru a participa la Congresul International al Matematicienilor de la Universitatea din Berkeley (California) si face greva foamei; publica o scrisoare de protest in Notices of the American Mathematical Society (Providence, RI) in care solicita libertatea de circulatie a oamenilor de stiinta; se intereseaza de soarta sa Dr. Olof G. Tandberg, secretar la Academia de Stiinte din Stockholm, care ii telefoneaza din Bucuresti. In perioada anilor 1986-1988 Inspectoratul Scolar Judetean Dolj nu-i mai acorda post, din motive politice, fiind obligat sa supravietuiasca din meditatii. In toamna anului 1988 obtine cu greutate un pasaport de turist pentru Bulgaria. De aici trece in Turcia, unde cere azil politic. Este detinut in lagarele de refugiati politici din Istambul si Ankara (1988-1990).
Emigreaza in Statele Unite ale Americii in 1990, unde lucreaza ca inginer de software la corporatia Honeywell din Phoenix (Arizona), specializata in calculatoare (1990-1995); profesor adjunct de matematica la Pima Community College din Tucson (1995-1997); din 1997 este asistent universitar de matematica la University of New Mexico (Gallup), in 2003 devine conferentiar universitar, iar in 2008 profesor universitar.
Intre 2007-2009 este Şef de Departament.
În matematica a introdus gradul de negare al unei axiome ori teoreme (vezi geometriile smarandache care pot fi partial euclidiene si partian neeuclidiene, 1969, http://fs.gallup.unm.edu/geometries.htm ), multi-structurile (vezi n-structurile smarandache unde o structura mai slaba contine insule de structuri mai puternice), si multi-spatiile (combinatii de spatii heterogene) [ http://fs.gallup.unm.edu/algebra.htm ].
Lucrarile sale in teoria Numerelor s-au bucurat de o anumita popularitate internationala, deoarece matematicieni romani cat si straini (din SUA, Canada, Japonia, Brazilia, Franta, China, Banglades, Italia, Bulgaria, Spania, Suedia, Australia, Rusia, Cehia, Olanda, Chile, India, Ungaria) au scris 29 carti si citeva sute de articole, note, si probleme propuse despre aceste notiuni. In 1997 la Universitatea din Craiova s-a organizat Prima Conferinta Internationala asupra Notiunilor de tip Smarandache in Teoria Numerelor, cu participarea unor cercetatori din tara dar si din Suedia, Franta, Rusia, si Spania.
Publicatii: Din 1970 a inceput colaborarea la revista scolii, Nazuinte, apoi la alte periodice romanesti si straine (vreo 50 stiintifice si peste 100 literare). Si-a tradus o parte din lucrari in franceza si engleza, altele i-au fost traduse in spaniola, portugheza, italiana, esperanto, rusa, sarba, japoneza, si araba. Colaborari cu poeme si piese de teatru la 42 de antologii romanesti, franceze, italiene, americane, indiene, si coreene.
Prolific autor, coautor, editor, si co-editor a 180 de carti publicate de circa patruzeci de edituri (printre care edituri universitare si tehnice, edituri profesionale stiintifice si artistice, precum Springer Verlag, Pima College Press, Moorhead State University, Universitatea din Chisinau, ZayuPress, Haiku, etc.) din zece tari si in mai multe limbi, si peste 200 de articole si note (unele se pot incarca din site-urile de la LANL / Cornell University http://arXiv.org/find si CERN) in matematica (teoria numerelor, geometrie neeuclidiana, logica), fizica, filozofie, literatura (poeme, nuvele, povestiri, un roman, piese de teatru, eseuri, traduceri, interviuri), rebus (careuri, enigmistica) si arta (experimente in desene, picturi, colaje, fotografii, arta pe computer) in romana, franceza si engleza, dintre care: Formule pentru spirit (debut editorial, 1981, sub pseudonimul Ovidiu Florentin); Le sens du non-sens, Problemes avec et sans … problemes!, Fes, Maroc (1983); Antichambres/Antipoésies/Bizarreries, Caen, Franta (1989); NonPoems (poeme de avangarda), Phoenix (1990); Only Problems, Not Solutions!, Chicago (1991); LE PARADOXISME: un Nouveau Mouvement Littéraire, Bergerac, Franta (1992); Dark Snow, Phoenix (1992); NonRoman, Craiova (1993); MetaIstorie (trilogie teatrala), Bucuresti (1993), pe care-a tradus-o in engleza sub titlul „A Trilogy in pARadOXisM: avant-garde political dramas” (ZayuPress 2004); Intamplari cu Pacala (piese de teatru pentru copii), Fugit…/ jurnal de lagar, Bucuresti (1994); Collected Papers, Vol. I, II, III, Bucuresti, Chisinau, Oradea (1996, 1997, 2000); Scrieri Defecte (proza scurta), Craiova (1997); Distihuri Paradoxiste, Afinitati (traduceri), Norresundby, Danemarca (1998); Intreaba-ma, sa te-ntreb! (interviuri), Targoviste (1999); Outer-Art (album de arta), Cantece de Mahala, In seven languages (poeme), Oradea, 2000; A Unifying Field In Logics. / Neutrosophy. Neutrosophic Probability, Neutrosophic Set, and Neutrosophic Logic, Rehoboth, SUA (2000). A editat, printre altele: Second International Anthology on Paradoxism (cuprinzand 100 scriitori de pe glob), si Third International Anthology on Paradoxism (distihuri paradoxiste de la 40 poeti de pe glob), Oradea (2000).
A propus extinderea probabilitatilor clasice si imprecise la ‘probabilitate neutrosofica’, ca un vector tridimensional ale carui componente sunt submultimi ale intervalului ne-standard ]-0, 1+[.
Din anul 2002, impreuna cu Dr. Jean Dezert de la Office National de Recherches Aeronautiques din Paris se ocupa de fuziunea informatiei, extinzand Teoria Dempster-Shafer la o noua teorie de fuzionare a informatiei plauzibile si paradoxiste (numita Teoria Dezert-Smarandache:
[ http://fs.gallup.unm.edu/DSmT.htm ]).
In 2004 creaza un algoritm de Unificare a Teoriilor si regulilor de Fuziune.
In fizica a introdus paradoxuri cuantice si notiunea de ‘nematerie’, formata din combinatii de materie si antimaterie, ca o a treia forma posibila de materie – prezentata la Caltech (Conferinta Anuala din cadrul Societatii Americane de Fizica, 2010) si la Institutul de Fizica Atomica (Magurele, 2011).

Pe baza unui manuscris din 1972, cand era elev la Rm. Valcea, publicat in 1982, a emis ipoteza ca ‘nu exista o bariera a vitezei in univers si se pot construi orice viteze’
( http://scienceworld.wolfram.com/physics/SmarandacheHypothesis.html ). Aceasta ipoteza a fost confirmata partial pe 22 septembrie 2011 la CERN cand s-a demonstrat experimental ca neutrinii muoni circula cu o viteza mai mare decat viteza luminii.
Datorita ipotezei sale a propus o Teorie Absoluta a Relativitatii – care sa nu produca dilatare a timpului sau contractare a spatiului, ori alte paradoxuri relativistice care sunt mai degraba fictiune decat realitate. Apoi si-a extins cercetarea la o diversificare a Parametrizarii Teoriei Speciale a Relativitatii (1982): http://fs.gallup.unm.edu/ParameterizedSTR.pdf si a generalizat Factorul de Contractare Lorentz la Factorul-Oblic de Contractare pentru lungimile care se deplaseaza oblic fata de directia de miscare, apoi a gasit Equatiile de Deformare a Unghiurilor (1983): http://fs,gallup.unm.edu/NewRelativisticParadoxes.pdf . Autorul a considerat ca viteza luminii in vacuum este variabila, depinzand de viteza sistemului de referinta; spatiul si timpul sunt marimi separate; de asemenea deplasarea spre rosu si albastru nu se datorasc in totalitate Efectului Doppler, ci si Indexului de Refractie si Gradientului Mediului (care sunt determinate de compozitia mediului: adica de elementele sale fizice, campurile sale , densitatea, heterogenitatea, proprietatile mediului, etc.); si spatiul nu este curbat iar lumina langa corpuri cosmice se indoaie nu doar din cauza gravitatii precum se mentioneaza in Teoria Generala a Relativitatii, ci din cauza capacitatii lenticulare a mediului.
Pentru a face distinctie intre „ceas” si „timp” autorul a propus un prim experiment cu diferite tipuri de ceasuri GPS (privind materialul si constructia lor) pentru a demonstra ca factorii de dilatarea si contractare rezultati sunt diferiti fata de cei obtinuti cu ceasurile atomice de cesium; si un al doilea experiment cu medii de compozitii diferite pentru a demonstra ca se obtin grade diferite de deplasari spre rosu/albastru si grade diferite ale capacitatii de lenticulare a mediului.
In filozofie a introdus conceptul de ‘neutrosofie’, ca o generalizare a dialecticii lui Hegel, care sta la baza cercetarilor sale in matematica si economie, precum ‘logica neutrosofica’, ‘multime neutrosofica’, ‘probabilitate neutrosofica’, ‘statistica neutrosofica’.

A generalizat logicile fuzzy, intuitiva, paraconsistenta, multi-valenta si logica dialetheista la ‘logica neutrosofica’ (in Dictionary of Computing de Denis Howe); in mod similar a generalizat multimea fuzzy la ‘multime neutrosofica’: [ http://fs.gallup.unm.edu/neutrosophy.htm ]
In literatura si arta a fondat in 1980 curentul de avangarda numit paradoxism, ca un protest impotriva totalitarismului, care are multi adepti in lume. Consta in folosirea excesiva in creatii a contradictiilor, antitezelor, antinomiilor, oximoronilor, paradoxurilor. A introdus ‘distihul paradoxist’, ‘distihul tautologic’, ‘distihul dual’. Experimente literare a realizat si in drama sa Patria de Animale, unde nu exista nici un dialog, iar in O lume Intoarsa pe Dos scenele sunt permutate dand nastere la un miliard de miliarde de piese de teatru distincte! Piesele lui s-au jucat in Romania (Teatrul I.D.Sarbu din Petrosani, Teatrul Thespis din Timisoara), Germania (la Karlsruhe), si Maroc (la Casablanca, unde Patria de Animale a obtinut Premiul Special al Juriului International):
[ http://fs.gallup.unm.edu/a/Paradoxism.htm ].
In 1993 a efectuat un turneu in Brazilia (Universitatea din Blumenau, etc.).
La bibliotecile de la Arizona State University (Tempe) si University of Texas (Austin) sunt depozitate manuscrise, reviste, carti, fotografii, casete, videocasete, privind activitatea creativa a sa, in doua colectii speciale, numite The Florentin Smarandache Papers.
Invitat sa conferentieze la U. Berkeley (2003), NASA Langley Research Center-SUA (2004), NATO Advance Study Institute-Bulgaria (2005), Jadavpur University-India (2004), Institute of Theoretical and Experimental Biophysics-Rusia (2005), Bloomsburg University-USA (1995), University Sekolah Tinggi Informatika & Komputer Indonezia-Malang si University Kristen Satya Wacana Salatiga-Indonezia (2006), Universitatea Minufiya (Shebin Elkom)-Egipt (2007), Air Force Institute of Technology Wright-Patterson AFB in Dayton [Ohio, USA] (2009), Universitatea din Craiova – Facultatea de Mecanica (2009), Air Force Research Lab si Griffiss Institute [Rome, NY, USA] (2009), COGIS 2009 (Paris, France), ENSIETA (Brest, Franta) – 2010, Academia Romana – Institutul de Mecanica Solidelor si Comisia de Acustica (Bucuresti – 2011), etc.
A prezentat lucrari la multe Conferinte Internationale de Fuziune a Informatiei ori a Senzorilor {Australia – 2003, Suedia – 2004, SUA (Philadelphia – 2005, Seattle – 2009, Chicago – 2011), Spania – 2005, Italia – 2006, Belgia – 2007, Canada – 2007, Germania – 2008, Scotia – 2010, Singapore – 2012 , Turcia – 2013}.
A prezentat lucrari si la Conferintele Internationale IEEE GrComp {Georgia State University at Atlanta – 2006, Kaohsiung National University in Taiwan – 2011,}International Conference on Advanced Mechatronic Systems (Tokyo University of Agriculture and Technology, Japonia) – 2012.
A luat Premiul „Traian Vuia” al Academiei Romane pentru Stiinte Tehnice (Bucuresti, 2011), Premiul Statelor New Mexico & Arizona in 2012, si Premiul Statului New Mexico in 2011 la categoria Stiinta & Matematica (Albuquerque), apoi Doctor Honoris Causa de la Academia DacoRomana din Bucuresti – 2011, Doctor Honoris Causa de la Universitatea Jiaotong din Beijing – China (BJTU) – 2011, Medalia de Aur pentru Stiinta de la Academia Telesio-Galilei din Anglia (pentru Ipoteza Smarandache din fizica, si pentru Logica Neutrosofica) acordata la Universitatea Pecs din Ungaria in 2010, si Outstanding Professional Service and Scholarship de la Universitatea New Mexico – Gallup (2009, 2005, 2001).
A colaborat cu articole la multe reviste internationale, precum: Multiple-Valued Logic – An International Journal (acum numita Multiple-Valued Logic & Soft Computing), International Journal of Social Economics, International Journal of Applied Mathematics, International Journal of Tomography & Statistics, Far East Journal of Theoretical Statistics, International Journal of Applied Mathematics and Statistics (Redactor Sef), Gaceta Matematica (Spain), Humanistic Mathematics Network Journal, Bulletin of Pure and Applied Sciences, Progress in Physics, Infinite Energy (USA), Information & Security: An International Journal, InterStat – Statistics on the Internet (Virginia Polytechnic Institute and State University, Blacksburg, SUA), American Mathematical Monthly, Mathematics Magazine, Journal of Advances in Information Fusion (JAIF), Zentralblatt Für Mathematik (Germany; referent), Nieuw Archief voor Wiskunde (Holland), Advances and Applications in Statistics, Critical Review (Society for Mathematics of Uncertainty, Creighton University – USA), Bulletin of Statistics & Economics, International Journal of Artificial Intelligence, Fuzzy Sets and Systems, Journal of Computer Science and Technology, The Icfai University Journal of Physics, Hadronic Journal (USA), Intelligencer (Gottingen, Germany), Advances in Fuzzy Sets and Systems, Notices of the American Mathematical Society, etc. si la diverse Proceedings-uri de la conferinte internationale.
AFILIERI: membru al Societatii de Stiinte Matematice din Romania (1980-); Mathematical Association of America (1983-1990); American Mathematical Society (1992-); Academia Oamenilor de Stiinta Romani (1993-); ARA (1999-); Poetry Society of America; Uniunea Scriitorilor Romani; International Poets Academy (India); La Société Les Amis de la Poésie (Franta); Association „La Licorne” (Franta); Académie Francophone (Franta); Societatea Romana de Haiku; Academy of American Poets; Modern Languages Association (SUA); Centre d’Études et de Recherches Poétiques Aquitaines (Franta); International Writers and Artist Association (USA); World Union of Free Romanians (Anglia); Free Romanian Writer Association (Franta); World Academy of Arts and Culture (SUA); Liga Culturala Oltenia; East and West Literary Foundation (SUA); World Poetry Society (India); World Poetry Research Institute (Corea); Societatea Mihai Eminescu (Australia); referent la Zentralblatt für Mathematik (Germania) (1985-). Premii: A obtinut 16 premii literare, dintre care: Premiul special la proza, Concursul National Marin Preda, Alexandria (1982); International Eminent Poet, Madras, India (1991); Diplôme d’Honneur en poésie fantaisiste, L’Académie des Lettres et des Arts du Périgord, Franta (1992); La Médaille d’Argent pour l’ensemble de son oeuvre, Bergerac, Franta (1992); Grand Prix, 4~ Edizione del Premio Internazionale di Poesia e di Narrativa Goccia di Luna, Bastremoli, Italia (1993); Premiul de Excelenta al Revistei Haiku, Bucuresti (1997); Best Poet Award of Rio Grande Press, Amarillo, Texas, USA (1998); Premiul revistei „Lumina” pentru eseu si contributii personale, Novi Sad, Iugoslavia (1998); Diploma de Onoare a Societatii Anton Pann, Rm. Valcea (2000); Premiul Podul lui Traian, la Festivalul International Drumuri de spice, Uzdin, Iugoslavia (2000).
A fost nominalizat pentru Premiul Nobel in Literatura pentru anul 2011 pentru cele 75 de cărţi literare publicate.
A vizitat 44 de tari despre care a scris in memoriile sale (vezi Galeria Foto: http://fs.gallup.unm.edu/photo/GlobeTrekker.html ).

Conferinte internaţionale:
Prima Conferinta Internationala asupra Notiunilor Smarandache in Teoria Numerelor, 21-24 August 1997, organizata de Dr. C. Dumitrescu & Dr. V. Seleacu, Universitatea din Craiova, Romania.
Conferinta Internationala asupra Geometriilor Smarandache, 3-5 Mai 2003, organizata de Dr. M. Khoshnevisan, Griffith University, Gold Coast Campus, Queensland, Australia.
Conferinta Internationala asupra Structurilor Algebrice Smarandache, 17-19 Decembrie 2004, organizata de Prof. M. Mary John, Sef de Departament, Loyola College, Madras, Chennai – 600 034 Tamil Nadu, India.

BIBLIOGRAFIE:
Sute de articole, carti, si recenzii s-au scris despre activitatea sa internationala.
Cartile pot fi incarcate din:

Biblioteca Digitala de Stiinte:
http://fs.gallup.unm.edu/eBooks-otherformats.htm

si din Biblioteca Digitala de Literatura:
http://fs.gallup.unm.edu/eBooksLiterature.htm .
***

Reclame
Categorii:GÂND, literature, PRESA
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri au apreciat asta: