Prima pagină > CARTEA, CREDO, PRESA > Editura Herald ne propune: Patimile sfinţilor martiri. O carte tulburătoare despre primele secole în care mărturia creştinilor era suferinţa!

Editura Herald ne propune: Patimile sfinţilor martiri. O carte tulburătoare despre primele secole în care mărturia creştinilor era suferinţa!


patimile_sfintilor_persp_mareRelatarile despre chinurile si moartea primilor martiri s-au pastrat pana la noi in forma asa-numitelor acte ale sfintilor.
Crestinii primari considerau a fi de prima importanta consemnarea ultimelor fapte si cuvinte ale unui martir si unul dintre ei era in mod frecvent imputernicit sa indeplineasca aceasta sarcina. In completare la propriile lor relatari, ei puteau extrage din procesele verbale ale tribunalelor, cu toate ca acestea nu le erau mereu accesibile inainte de perioada lui Constantin. Faptul de a fi crestin constituia o nelegiuire atat de mare, incat procesul verbal al proceselor era inregistrat cu grija si pastrat de o guvernare metodica cum era cea romana. Din timpul lui Domitian, daca nu chiar de la o data mai timpurie, chiar numele de crestin expunea o persoana pedepsei cu moartea. Daca era adusa informatia despre un om cu privire la faptul ca era crestin, acesta era citat in fata unui magistrat si i se poruncea sa jertfeasca unui zeu oarecare, adesea geniului imparatului care domnea. Raspunsul obisnuit era: „Sunt crestin si nu voi jertfi idolilor si murdarelor duhuri rele”. Atunci, se foloseau torturi pentru a obliga la ascultare, iar daca acestea dadeau gres, acuzatul era condamnat la moarte.
Atunci cand martirul accepta cu bucurie condamnarea la moarte din partea persecutorilor si ia judecata asupra sa, el marturiseste ca unul, adevaratul si singurul Dumnezeu este Ziditorul care a facut toate lucrurile si Care il va invia din morti. Marturisirea este intarita prin moartea marturisitorului.
Jertfindu-se pe sine, martirul afirma ca Dumnezeu este Creatorul care da viata si, in acelasi timp, neaga zeii falsi si lipsiti de viata ai prigonitorilor sai, carora refuza sa le aduca jertfe. In actul martiric se reveleaza adevarata relatie dintre Dumnezeu si lume. Pentru crestinul primelor veacuri, moartea prin martiriu era dovada suprema a credintei sale ca singura sursa a vietii si a nadejdii omului este Dumnezeu.

CUPRINS
Cuvant inainte 5
APOLOGIA SI FAPTELE SFANTULUI APOLLONIUS 23
FAPTELE SFANTULUI FOCA 41
MARTIRIUL SFANTULUI POLIEUCT 73
MARTIRIUL SFANTULUI CODRATIUS 97
FAPTELE SFANTULUI TEODOR OSTEANUL 121
FAPTELE SFANTULUI TALELEUS 141
FAPTELE SFANTULUI HIZTIBUZIT 159
FAPTELE SFANTULUI CALISTRAT 173
FAPTELE SFANTULUI DUMITRU 233
Bibliografie selectiva 247
Index general 255
Cod catalog: 000T12
ISBN: 978-973-111-050-9
Nr. pagini: 256
Cod bara EAN 13: 5948417180128
An aparitie: 2008
Format: 13 x 22 cm
Limba: Romana
Coperta: Policromie, carton laminat

Categorii:CARTEA, CREDO, PRESA
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: