Prima pagină > PRACTIC, PRESA > Concurenţa loaială? Buna credinţă un principiu uitat şi revitalizat…

Concurenţa loaială? Buna credinţă un principiu uitat şi revitalizat…


Concurenţa neloială mai bine clarificată!
Ce se întâmplă dacă intra în vigoare modificările aduse Legii nr. 11/1991 privind concurenţa neloială prin Ordonanţa Guvernului nr. 12/2014?
Modificările limpezesc apele, prin definirea unor concepte ca: „practici comerciale”, „uzanțe cinstite”, „secret comercial”, „concurenței loiale”, cuvânt utilizat zilnic dar nu întotdeauna în sensul legal şi previzibil pentru toată lumea.
Concurența loială poate fi înţeleasă drept situația de rivalitate de piață, în care fiecare întreprindere încearcă să obțină simultan vânzări, profit și/sau cotă de piață, oferind cea mai bună combinație practică de prețuri, calitate și servicii conexe, cu respectarea uzanţelor cinstite şi a principiului general al bunei-credinţe. Iată că principiul bunei-credinţe apare ca o realitate în viaţa normală a românilor şi că acţionarea într-un mediu privat nu înseamnă dictatura voinţei celui mai tare, celui mai şmecher, celui mai dat în praştie!
Legea concurenței neloiale are în vedere practici de concurență neloială ca denigrarea unui concurent sau a produselor acestuia și deturnarea clientelei unei întreprinderi. Denigrarea presupune răspândirea de către o întreprindere sau reprezentantul sau angajatul său de informaţii care nu corespund realităţii despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, care sunt de natură a-i leza interesele. Deturnarea clientelei unei întreprinderi poate fi considerată concurență neloială atunci când această practică este realizată de către un fost sau actual salariat ori reprezentant al întreprinderii, prin folosirea unor secrete comerciale, pentru care respectiva întreprindere a luat măsuri rezonabile de asigurare a protecţiei acestora şi a căror dezvăluire poate dăuna intereselor acelei întreprinderi.
Legea lasă deschisă sfera faptelor care pot intra în domeniul concurenței neloiale. Orice alte practici comerciale care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei-credinţe şi care produc sau pot produce pagube oricăror participanţi pe piaţă pot fi considerate fapte de concurenţă neloială. Apare o activitate grea pentru cei afectați, în condițiile în care ei trebuie să aducă dovezi cu privire la existența practicii de concurenţă neloială și cu privire la prejudiciu sau riscul apariției unui prejudiciu. Consiliul Concurenței, instituţia competentă să asigure protecţia întreprinderilor împotriva practicilor de concurenţă neloială, poate decide să acţioneze sau să nu acționeze atunci când consideră că, într-un anumit caz, efectele unei asemenea practici sunt minore.
Se poate observa că societăţile interesate au posibilitatea fie de a ataca refuzul autorității de a decide asupra faptei, fie de a se adresa instanței de judecată.
Pentru cazurile în care autoritatea de concurență decide să acţioneze, aceasta poate face uz de puteri de investigație puternice!
O altă modificare are în vedere modalitatea de exercitare a drepturilor conferite întreprinderilor care sunt investigate de Consiliul Concurenței, care, pentru a-şi putea pregăti apărarea, au dreptul legal de a solicita accesul la dosarul cauzei și de a obține copii de pe documentele aflate la dosar.
Întreprinderile investigate vor putea contesta decizia finală emisă de autoritatea de concurență ca şi deciziile intermediare legate de confidenţialitatea unor date.
Consiliului Concurenței poate să dea prioritate unor cazuri în funcţie de:
– „potenţialul impact asupra concurenţei efective”,
– „interesul general al consumatorilor”,
– „importanţa strategică a sectorului economic vizat”.

Sursa: MO si practica

Categorii:PRACTIC, PRESA
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: