Prima pagină > literature, PRESA > Haţegul a creat un precedent la votare! Experimentul care poate influenţa alegerile din toamna aceasta!

Haţegul a creat un precedent la votare! Experimentul care poate influenţa alegerile din toamna aceasta!


Ordonanța de Urgență prin care Guvernul României a modificat legea de organizare a alegerilor prezidențiale a fost atacată de PNL în contencios administrativ, iar apoi a ridicat o excepție, ca parte în proces. Curtea de Apel a admis trimiterea excepției la CCR.
Speța care vizează asigurarea unui cadru electoral corect va fi pusă pe ordinea de zi a Curții Constituționale, conform procedurii. Este necesar să fie clarificat dacă legislația în baza căreia vor fi organizate alegerile prezidențiale respectă sau nu Constituția. Din punctul de vedere al reclamanţilor, există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală. „Introducerea posibilității de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declarații pe proprie răspundere nu face decât să încurajeze turismul electoral, în condițiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizării urnei mobile și eliminarea prevederilor care fac posibilă o ușoară identificare a unor nereguli nu fac decât să ridice bănuieli”, se mai arată în comunicatul reclamanţilor.
În momentul în care cineva votează CNP-ul se poate transmite prin SMS în baza de date a Autorităţii Naţionale Electorale sau altor instituţii, din acel moment orice alt vot va fi blocat pentru acel CNP, ca atare cred că există măsuri de siguranţă. Cine va încerca votul multiplu îşi face singur proba privind acest lucru. Sistemul a fost verificat pentru prima dată în Circumscripţia Electorală Haţeg cu nr. 22 in decembrie 2010! Atunci câştiga Mariana Câmpeanu!
Dreptul la circulaţie şi dreptul la vot trebuie să devină o realitate. Dar şi aplicarea mijloacelor moderne de control pentru ca jocul partidelor să nu mai fie doar jocul de-a democraţia… Haţegul a creat un precedent!
Iată ce scriam atunci:

EXPERIMENTUL HAŢEG

Sistemul informatizat de vot:
• in fiecare sectie, presedintele de sectie va indruma alegatorul catre un operator care va introduce in calculator, prin scanare sau tastare, CNP-ul acestuia, care va fi interogat intr-o baza de date
• in principal, aceasta operatiune va scurta timpul in care un votant sta in sectie, pentru ca va da imediat raspuns unde se afla pe lista respectivul votant, daca s-a prezentat la sectia de votare corecta si, cel mai important, daca a mai votat o data
• daca se constata existenta unei probleme, se ia legatura cu un operator din call-center, care verifica la randul lui intr-o baza de date care este problema cu acel CNP
• la finalul procesului de votare, la semnarea procesului verbal, operatorii completeaza un formular electronic corespunzator procesului verbal cu valorile obtinute in urma numararii buletinelor de vot. Astfel, timpul cu verificarea acestui proces verbal este redus semnificativ, iar daca apar probleme, membrii comisiei le pot rezolva imediat
• Cel mai important rezultat al acestui sistem il reprezinta prevenirea votului multiplu. Pe de alta parte, se va face o prezenta la vot exacta, procesul verbal va fi intocmit corect si se fluidizeaza procesul de votare.
Autoritatea Electorală Permanentă: “obiectivul si speranta noastra este ca la alegerile din 2012 acest sistem sa fie folosit in toata tara, insa pentru acest deziderat alegerile din Hateg reprezinta o mare incercare, avand in vedere ca este o regiune extrem de dificila”.
Cum se realizeaza verificarea CNP-urilor prin SMS
De pe telefoanele presedintilor sectiilor de votare se pot face prin SMS verificari similare celor din aplicatia on-line. SMS-ul transmis trebuie sa contina 13 cifre reprezentand CNP-ul alegatorului. Rezultatul verificarii se transmite automat de sistem pe acelasi telefon. Intrucat raspunsul trebuie citit rapid, SMS-ul transmis de sistem catre numarul de telefon de pe care s-a facut verificarea este de tipul flash SMS, pentru a fi primit direct pe ecranul telefonului mobil, fara a fi salvat in telefon. Raspunsul este afisat pe ecranul telefonului mobil indiferent daca telefonul este utilizat in momentul respectiv pentru initierea unei noi verificari. In situatia in care raspunsul nu este receptionat in maximum 3 minute, se apeleaza Call Center-ul.

Anunțuri
Categorii:literature, PRESA
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: