Prima pagină > literature, PRESA > S-a mai dus un poet în raiul poeţilor! Victor Sterom şi cărţile care au rămas…

S-a mai dus un poet în raiul poeţilor! Victor Sterom şi cărţile care au rămas…


Victor_sterom_geometria_fumului_sau_reperele_autobiografice_ale_poeziei

S-a mai dus un poet: Victor Sterom. A decedat, au rămas cărţile, amintirile, şocul viitorului… A intrat în lumea bună a lui Dumnezeu. Să sperăm că există un rai al poeţilor…

 

 

 

Note biografice…

Victor Sterom s-a născut la data de 14.02.1937 în oraşul Mizil. A desfăşurat, până în prezent, o trudnică şi rodnică activitate literară: a publicat 33 de volume de versuri şi peste 500 de recenzii ori fulguraţii despre cărţile poeţilor. A devenit cu adevărat, o „instituţie“ care depistează şi îndrumă poeţii în devenire. Prin Ploieşti circulă o vorbă: „dacă a scris Sterom despre tine, te poţi considera poet“.
Dar care au fost pragurile şi treptele activităţii literare ale poetului şi criticului literar Victor Sterom?
A debutat în presă, la revista Familia (în anul 1965 – la rubrica, condusă pe atunci, de Gheorghe Grigurcu) şi editorial, cu volumul de versuri În iarnă cu fluturi albaştri (Ed. Cartea Românească, 1974 – redactor de carte Mircea Ciobanu).
Între anii 1974 – 1989 desfăşoară activităţi de scriitor şi de conducător de cenacluri (al Casei de Cultură a Sindicatelor, al Armatei, al Palatului Culturii).
După 1989, devine şi mai activ. Pe lângă versuri, începe să scrie şi critică literară, publicată în majoritatea revistelor de cultură din ţară: Axioma, Apostrof, Ateneu, Argeş, Arca, Astra, Fa-milia, Calende, Cronica, Dacia literară, Poesis, Tribuna, Steaua, Timpul, Poezia, Viaţa Românească, Oglinda literară, Nord literar, Ex-Ponto, Vitralii, Vatra, Viaţa de pretutindeni, Sud, Porto-Franco, Zburătorul etc.
A fondat, la Ploieşti, revistele Sinteze literare şi Esteu.
Primul pas spre critică literară l-a constituit publicarea cărţii intitulată Banca de metafore (cronici succinte) la Editura Biblioteca Sinteze Literare, Ploieşti, 2002, cuprinzând 100 de poeme selecţionate „ad libitum“ din 100 de volume de poezie publicate după anul 1990; celor 100 de autori creionându-le microprezentări.
Numeroase poeme i-au fost traduse în: SUA, Canada, Austria, Elveţia, Grecia, Franţa, Germania, Suedia, Anglia.
Este principalul catalizator al activităţii literare a judeţului Prahova.
În anul 1991, fondează (împreună cu poeţii ploieşteni: Ioan Vintilă Fintiş, Marius Bunea, Stelian Stan, Vladimir Deteşanu), Grupul de la Ploieşti care va face cunoscută activitatea li-terară a poeţilor prahoveni în întreaga ţară.
Cum a ajuns Victor Sterom la asemenea performanţă? Desigur, scriind zilnic. Seara citeşte, iar dimineaţa, între orele 530 – 830 scrie. Şi numai acasă, în ambientul familial cu care s-a obişnuit (soţia îl înţelege şi-l sprijină). Scrie fără întrerupere până epuizează o recenzie sau o fulguraţie. Nu se ridică de la masă, nu fumează, nu bea cafea, doar visează. Scrie sub prima impresie, şi care este aproape întotdeauna adecvată, întrucât Victor Sterom are un fler deosebit. Dimineaţa, după ce îşi bate la maşină textele, pleacă în oraş, le multiplică la xerox (împreună cu coperţile cărţilor) şi le expediază pe adresele redacţiilor revistelor literare din ţară. Pe banii săi bineînţeles. Tot din modesta-i pensie, pe lângă cărţile primite de la diverşi autori, care au aflat de „instituţia“ Sterom, autorul îşi mai cumpără cărţi, de la librăria Muzeului Literaturii Române din Bucureşti.
Între volumele cele mai dragi pe care le-a publicat, se numără: Poeme fără timp (1994); Esteu (1998); Deasupra tainei (1999); Naufragiul (2001), Praguri şi trepte (2003) şi Casa cerului (2006).

Prezentarea Lucian Gruia

Reclame
Categorii:literature, PRESA
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: