Prima pagină > literature, PRESA > Libertatea religioasă: un drum cu meandre. Biblia se confirmă…

Libertatea religioasă: un drum cu meandre. Biblia se confirmă…


Libertatea religioasă în România văzută din America…

 

 

Raportul pe 2013 al Departamentului american de Stat SUA, privind libertatea religioasă, arată că există cazuri de discriminare pe bază de religie în România.
Constituția României şi alte legi protejează libertatea religioasă, iar Guvernul Român respectă, în general, acest drept.
Probleme:
• Autorităţile locale nu reuşesc să dea curs la plângerile venite din partea grupurilor minoritare religioase privind discriminarea religioasă.
• Greutăţi în obţinerea de teren pentru construirea de cimitire de către cultele legal autorizate să funcţioneze sau alte grupări de credincioşi.
• Au apărut restricţii legale privind grupurile religioase în ceea ce priveşte înregistrarea lor şi conferirea unui statut oficial de funcţionare, ca, de exemplu, o asociaţie religioasă trebuie să aibă cel puţin 300 de membri şi să furnizeze datele personale ale acestora, în timp ce un alt tip de asociaţie are nevoie de trei membri pentru a fi înregistrată.
• Biserica Greco-Catolică a contestat rezultatele de la recensământul din 2011, deoarece „mulţi respondenţi au fost intimidaţi şi nu şi-au declarat adevărata confesiune, iar unii recenzori au refuzat să înregistreze confesiunea greco-catolică” – conform unui memoriu adresat guvernului.
• Lipsa de acţiuni concrete în ceea ce priveşte restituirea bisericilor greco-catolice date în 1948 de către regimul comunist Bisericii Ortodoxe, către cultul legal autorizat să funcţioneze.
• Asociaţiile religioase beneficiază de anumite scutiri fiscale „potrivit Codului fiscal”, deşi în Codul fiscal nu există o reglementare privind scutirea de taxe pentru asociaţiile religioase.
• Atitudini antisemite şi cazuri de negare a Holocaustului.
• În practică, unele autorităţi locale încearcă să împiedice restituirea proprietăţilor către cultele evreilor, în contradicţie cu legislaţia în vigoare.
• parte din preoţi ortodocşi continuă să manifeste opoziţie faţă de grupurile religioase neortodoxe, inclusiv prin refuzarea accesului în cimitire.
• Raportul Departamentului de Stat furnizează informaţii în sensul că autorităţile române refuză în continuare să restituie clădirea Bibliotecii Batthyaneum, deşi există în acest sens o Ordonanţă guvernamentală şi o condamnare la CEDO.
• Grupurile religioase neortodoxe sau de altă confesiune se confruntă în continuare cu dificultăţi privind accesul în cimitire.

Reclame
Categorii:literature, PRESA
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri au apreciat asta: