Prima pagină > PRACTIC > Restituirea accizei la motorină, etape, termene, control, birocraţie en gros!

Restituirea accizei la motorină, etape, termene, control, birocraţie en gros!


Restituirea accizei la motorină. Birocraţia necesară pentru 2014-2019!

Guvernul a aprobat prin HG nr. 537/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 512 din 9 iulie 2014, conditiile, procedura si termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard al accizelor si nivelul accizelor diferentiat pentru motorina utilizata drept combustibil pentru motor. Propunerea vine de la Ministerul Finanţelor.
Perioada de valabilitate a schemei: 15 iulie 2014 si 31 martie 2019 inclusiv, iar în aceasta perioada se va efectua plata ajutorului de stat.
Reducerea accizei cu 4 eurocenti/litru se va realiza prin restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard de accize si nivelul de accize diferentiat, doar de catre operatorii economici licentiati in Uniunea Europeana! Este considerată ajutor de stat.
Pentru a putea solicita restituirea unei parti din acciza suplimentara societăţile comerciale vor trebui sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sunt licentiati in Romania sau in alte state membre;
b) detin vehicule eligibile;
c) in cazul operatorilor economici stabiliti in Romania daca:
(1) nu intra in categoria intreprinderilor in dificultate,
(2) nu se afla in procedura de executare silita, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala sau lichidare,
(3) nu au fost declarati inactivi sau nu au intrat in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii;
(4) nu beneficiaza de alte compensatii pentru activitatea de transport desfasurata cu vehiculele eligibile;
(5) atat la momentul inregistrarii in Registrul vehiculelor si al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize, cat si la momentul efectuarii restituirii de accize de catre ordonatorul de credite, nu au obligatii de plata restante la bugetul general consolidat;
d) nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau in cazul in care asemenea decizii au fost emise acestea nu au fost executate conform prevederilor legale in vigoare;
e) sunt inregistrati in Registrul vehiculelor si a operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize;
f) alimenteaza vehiculele eligibile:
(1) de la statiile de distributie inregistrate, utilizand un card de gestiune a alimentarilor;
(2) din rezervoarele pentru consum propriu detinute la punctele lor de alimentare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distributie, in cazul operatorilor economici stabiliti in Romania.

1) Operatorii economici trebuie sa tina in format electronic evidenta intrarilor/iesirilor de motorina aferente fiecarui rezervor propriu!
2) Sa detina pentru rezervoarele de combustibil certificate de calibrare eliberate de Biroul Roman de Metrologie Legala sau de un laborator de metrologie agreat de acesta, iar rezervoarele sa fie dotate cu dispersoare electronice pentru distributie.
Etape:
1) Înregistrarea in Registrul vehiculelor si al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize, prin depunerea unei cereri, insotita de documente justificative, la Autoritatea Rutiera Romana.
2) Autoritatea Rutiera Romana va verifica eligibilitatea fiecarui vehicul.
3) Decizia de aprobare sau de respingere a cererii va fi comunicata transportatorilor in termen de maximum 15 zile de la data depunerii acesteia.
4) Operatorii economici vor trebui sa depuna La Autoritatea Rutiera Romana o alta cerere pentru restituirea accizelor, in format electronic sau pe suport hartie, pentru un trimestru calendaristic, incepand cu prima zi a trimestrului urmator celui pentru care se solicita restituirea, dar nu mai tarziu de un an de la aceasta data.
Cererea de restituire de accize va fi insotita de urmatoarele documente, prezentate in format electronic sau pe suport de hartie:
1) in cazul in care alimentarea vehiculelor se face de la statiile de distributie inregistrate conform din Codul fiscal, un borderou centralizator al cantitatilor de motorina alimentate de fiecare vehicul eligibil in parte, copii de pe facturile de achizitie a motorinei impreuna cu anexele la facturi, emise de catre statiile de distributie sau de catre terti, precum si dovada platii integrale a facturilor prin instrumente de plata bancare;
2) in cazul in care alimentarea vehiculelor se face de la rezervoarele proprii de alimentare, un borderou centralizator al cantitatilor de motorina alimentate de fiecare vehicul eligibil in parte, copii de pe facturile de achizitie a motorinei, precum si dovada platii facturilor prin instrumente de plata bancare.
Restituirea sumelor aprobate conform deciziei emise de ARR va fi efectuata in termen de 10 zile lucratoare de la data comunicarii deciziei de aprobare a restituirii.
Pentru controlul ulterior, operatorii economici au obligatia sa arhiveze pentru un termen de 10 ani, urmatoarele documente:
• fisele de magazie pentru fiecare rezervor propriu precum si bonurile de consum intocmite la fiecare alimentare a vehiculelor eligibile din rezervorul respectiv;
• inregistrarile tahografului din prima si din ultima zi a trimestrului pentru care se depune cererea de restituire;
• documentele de transport: scrisoarea de transport CMR, avizele de transport, foile de parcurs, care atesta faptul ca vehiculele au fost efectiv utilizate pentru transportul de marfuri, respectiv pentru transportul de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane;
• documentele care atesta dreptul de detinere al vehiculelor pentru care se acorda dreptul de restituire;
• documentele de vanzare, distrugere, export, pentru toate vehiculele ale caror consumuri sunt incluse in cerere;
• anexele la facturile de achizitie a carburantilor;
• unitatile electronice de stocare.

Reclame
Categorii:PRACTIC
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: