Prima pagină > PRACTIC, PRESA > Viaţa privată şi legea penală. Câteva consideraţii practice…

Viaţa privată şi legea penală. Câteva consideraţii practice…


Viaţa privată şi Noul Cod penal

Au fost stipulate cateva infractiuni noi, menite sa acopere un vid de reglementare si sa ofere un raspuns la noile forme de lezare sau periclitare a valorilor sociale care formeaza obiectul acestui capitol.
Art. 222 Violarea de domiciliu
(1) Patrunderea fara drept, in orice mod, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea, fara consimtamantul persoanei care le foloseste, ori refuzul de a le parasi la cererea acesteia, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un 2 ani sau cu amenda.
(2) In cazul in care fapta este savarsita de o persoana inarmata, in timpul noptii ori prin folosire de calitati mincinoase, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 223 Violarea sediului profesional
(1) Patrunderea fara drept, in orice mod, in sediul sau locul unde o persoana juridica sau fizica isi desfasoara activitatea profesionala, ori refuzul de a le parasi la cererea persoanei indreptatite, se pedepseste cu inchisoare de le 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) In cazul in care fapta este savarsita de o persoana inarmata, in timpul noptii ori prin folosire de calitati mincinoase, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 224 Violarea secretului corespondentei
(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau retinerea, fara drept, a unei corespondente adresate altuia precum si divulgarea fara drept a continutului unei asemenea corespondente, chiar atunci cand aceasta a fost trimisa deschisa ori a fost deschisa din greseala, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Interceptarea, fara drept, a unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicatii se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Divulgarea, difuzarea, prezentarea, sau transmiterea, catre o alta persoana sau catre public, fara drept, a continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, chiar in cazul in care faptuitorul a luat cunostinta de aceasta din greseala sau din intamplare, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(4) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 225 Violarea vietii private
(1) Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin:
a) ascultarea cu mijloace tehnice sau inregistrarea audio a unei persoane aflate intr-o locuinta, incapere, dependinta ori loc imprejmuit tinand de acestea, sau a unei convorbiri private;
b) fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini cu o persoana aflata intr-o locuinta, incapere, dependinta ori loc imprejmuit tinand de acestea,
se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fara drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevazute in alin. (1), catre o alta persoana sau catre public, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
(4) Nu constituie infractiune fapta savarsita:
a) de catre cel care a participat la intalnirea cu persoana vatamata in cadrul careia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, daca justifica un interes legitim;
b) daca persoana vatamata a actionat explicit cu intentia de a fi vazuta ori auzita de faptuitor;
c) daca faptuitorul, aflat intamplator intr-un anumit loc, surprinde savarsirea unei infractiuni sau contribuie la dovedirea savarsirii unei infractiuni;
d) daca surprinde fapte care pun in pericol un interes public.

Art. 226 Divulgarea secretului profesional
(1) Divulgarea, fara drept, a unor date sau informatii privind viata privata a unei persoane, de catre acela care a luat cunostinta despre acestea cu consimtamantul persoanei vatamate, in virtutea profesiei ori functiei si care are obligatia pastrarii confidentialitatii cu privire la aceste date, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

 
Astfel, a fost incriminata ca fapta distincta violarea sediului profesional, dat fiind ca, potrivit jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, si sediul persoanei juridice sau sediul profesional al persoanei fizice beneficiaza de protectia conferita de art. 8 din Conventie (a se vedea hotararea Niemietz c. Germania, din 16 decembrie 1992).
O alta incriminare noua este violarea secretului vietii private (art. 225), reglementare necesara pentru a intregi cadrul protectiei penale a valorilor garantate de art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Reglementarea a fost conceputa de asa maniera incat sa nu puna obstacole in calea exercitarii de catre presa a rolului sau intr-o societate democratica si isi gaseste corespondent in majoritatea codurilor penale europene actuale.

Infracţiunea de divulgare a secretului profesional a fost reformulata, ea avand pe viitor incidenta doar cu privire la elemente de care cel tinut sa pastreze secretul a luat cunostinta cu consimtamantul persoanei vizate de aceste date, fie ca i-au fost incredintare nemijlocit (spre exemplu, confesiunea facuta preotului, datele incredintate avocatului de catre client etc.), fie ca le-a constatat in virtutea profesiei sau functiei, cu consimtamantul celui in cauza (asa cum se intampla in cazul medicului care efectueaza investigatii privind starea de sanatate a pacientului).

Divulgarea datelor de alta natura (informatii nepublice, secrete de serviciu etc.) face obiectul unor incriminari distincte, in capitolul privitor la infractiunile de serviciu .

 

Anunțuri
Categorii:PRACTIC, PRESA
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: