Prima pagină > PRACTIC > Fraudarea creditorilor, o încercare pentru debitori. Din prevederile noului Cod penal

Fraudarea creditorilor, o încercare pentru debitori. Din prevederile noului Cod penal


Art. 239
Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor
(1) Fapta debitorului de a înstrăina, ascunde, deteriora sau distruge, în tot sau în parte, valori ori bunuri din patrimoniul său ori de a invoca acte sau datorii fictive în scopul fraudării creditorilor se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei care, ştiind că nu va putea plăti, achiziţionează bunuri ori servicii producând o pagubă creditorului.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

-fără corespondent în vechea legislaţie Incriminarea este nouă neavînd corespondent în vechea legislaţie şi sancţionează o atitudine necorespunzătoare a debitorului în scopul sustragerii sale de la îndeplinirea obligaţiei asumate contractual.

Infracţiunea poate fi săvârşită prin două variante:
-înstrăinarea, ascunderea, deteriorarea sau distrugerea, de către debitor, în tot sau în parte, de valori ori bunuri din patrimoniul său ori prin invocarea de acte sau datorii fictive în scopul fraudării creditorilor sau
-achiziţionarea de bunuri ori servicii de către persoana care ştie că nu va putea plăti, producându-se astfel o pagubă creditorului.
Sub aspectul obiectului juridic şi al celui material infracţiunea nu prezintă particularităţi deosebite faţă de celelalte infracţiuni contra patrimoniului.
Astfel, obiectul juridic special al acesteia este reprezentat de ansamblul relaţiilor sociale în legătură cu încrederea care trebuie să guverneze raporturile de natură patrimonială dintre debitori şi creditori. Obiectul material al infracţiunii în prima variantă a acesteia constă în valorile, bunurile sau actele la care se referă acţiunea incriminată, iar în a doua variantă în bunurile şi serviciile achiziţionate.
În ambele variante ale infracţiunii subiectul activ este calificat, acesta fiind debitorul unei obligaţii. De asemenea, subiectul pasiv secundar este calificat, acesta fiind creditorul obligaţiei asumate de debitor.
Elementul material al laturii obiective a infracţiunii, în prima variantă, este reprezentat de acţiunile de înstrăinare, ascundere, deteriorare sau distrugere, precum şi de invocarea unor acte sau datorii fictive.
Înstrăinarea constă în trecerea bunului în patrimoniul altei persoane; ascunderea reprezintă aşezarea unui lucru într-un loc în care nu poate fi găsit; deteriorarea înseamnă uzarea, stricarea sau degradarea unui bun, iar distrugerea constă în nimicirea acestuia astfel încât bunul nu mai există.
Invocarea actelor sau datoriilor fictive se realizează prin transmiterea către creditor a informaţiei referitoare la existenţa unor acte sau datorii pe care în realitate debitorul nu le are şi care fac imposibilă executarea obligaţiei asumate de debitor.

 

Sursa: Parchetul de pe langa ICCJ

Categorii:PRACTIC
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: