Prima pagină > PRESA > Literatura, mineriada, cartea, iubirea…

Literatura, mineriada, cartea, iubirea…


 

Un premiul literar

 

Sub umbra ocrotitoare a marelui voievod Mircea cel Bătrân, la Mănăstirea Cozia a avut loc lansarea celei de-a III a ediții a MINERIADE CULTURALE INTERNAȚIONALE destinată liceenilor iubitori ai Paliei și al lui Apollo şi a Premiului Literar “Ştefan NEMECSEK”. Acțiunea culturală, inedită prin amploarea ei, a captat interesul multora dintre cei care știu să îmbine stihurile fie ele în versuri, proză sau eseu, sala în care s-a semnat ”Marea Înțelegere” sau ”Pacea de la Cozia” devenind neîncăpătoare pentru cei care au dorit să-i fie alături colegului nostru Ștefan Nemecsek, cel care a inițiat această acțiune, ca o contramineriadă culturală, săvârșită de fii și fiicele minerilor acuzați de mineriadele de tristă amintire prin cultură încercând să se schimbe sensul cuvântului mineriadă și să se modifice percepția denaturată asupra imaginii Văii Jiului”.

Acum, la ce-a de-a treia ediție manifestarea culturală, prin amploarea pe care a luat-o a depășit granițele țării, ideea fiind preluată și de reprezentanții Ambasadelor din Suedia şi Norvegia, precum şi Consulatul Onorific din Solvesborg, Regatul Suediei, a Casei Regale a României, care doresc să o includă în viitoarele proiecte culturale. Evenimentul de la Cozia a avut loc datorită deschiderii către cultură și istorie a PS Arhimandrit dr. Vartolomeu Androni, Stareţul Mănăstirii Cozia şi Exarh al mănăstirilor din Eparhia Râmnicului, cel care a transmis participanților următorul mesaj:

”Dumnezeu, care, în planul Sau pentru lume, pe toate le orânduieste după a Sa voie și veșnică știință, V-a incredintat sfânta misiune de educare, modelare și pregătire pentru viață a tinerelor vlastare. Vă îndemn, in această zi de lansare a competiției culturale să păstrați unitatea și sfintenia familiei, să puneți în sufletele curate și nevinovate ale elevilor învățaturile sfinte, bune și folositoare. Insuflați-le respectul pentru viata proprie și a semenilor si determinati-i să se simta responsabili față de întreaga creație și societate. Deschideti-le inimile ca să-L primească pe Hristos- Domnul Vietii. Înrădacinați în ei crestineștile valori morale și spirituale ale neamului nostru românesc. Istoria ne-a dovedit cu prisosință ca izvorul dăinuirii noastre a fost Hristos și Biserica Sa, intemeiata de El pe vatra noastră străbună. Iar prezentul ne arată că nu poate exista o schimbare reală si profundă a societății, fără schimbarea lăuntrică a omului.”.

Președintele juriului concursului literar internațional prof, univ, dr. Nicolae Dinescu a ținut să mulțumească celor prezenți că s-au ostenit să ajungă la acest eveniment cultural, printre cei prezenți regăsindu-se nume importante ale publicisticii și jurnalismului românesc.

Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan a reiterat în cuvîntul său că este mîndru că această acțiune a pornit din orașul pe care-l păstorește și că întodeauna arta și cultura vor fi sprijinite ori de câte ori va fi nevoie. Acesta a oferit în numele comunității vulcănene placheta aniversară ”550 de ani de atestare documentară a orașului Vulcan„ părintelui Grigorie, cel care a asistat la semnarea Păcii de la Cozia și care este intrigat și acum „de ce nu s-au respectat întocmai cele parafate” în aceste locuri sfânte ale creștinătății.”

Scriitorul Ioan Velica, a înmânat mai multor personalităţi din administraţia vâlceană şi conducerea Mănăstirii Cozia, diplome din partea Ligii Scriitorilor din România, Filiala Hunedoara.

Iată că, Mănăstirea Cozia gazdă a atâtor evenimente epocale a găzduit și această întâlnire cultural literară. A fost un eveniment deosebit , a participat foarte multă lume bună, directori de unități de învățământ, cadre didactice universitare, scriitori, jurnaliști, reprezentanți ai tuturor posturilor de televiziune din Vâlcea, elevi liceeni și nu numai, iubitori de literatură și de carte bună.

“Vrem ca şi la această a treia ediție a Concursului şi Premiului Literar ŞTEFAN NEMECSEK, să scoatem la rampă elemente valoroase, cu aplecare spre literatură, cu aplecare și spre arta plastică, sculptură și pictură, în așa fel încât să îmbunătățim zestrea culturală a țării cu noi elemente valoroase, pentru că stă în putință neamului românesc. Elementele valoroase sunt peste tot, nu rămâne decât să le căutăm, stimați părinți și stimate cadre didactice, ele nu pot să zacă undeva, intrate într-un con de umbră, ele trebuie scoase la suprafață, șlefuite și promovate, a concluzionat președintele juriului concursului, prof. univ. dr. Nicolae Dinescu.

 

 

Text – Angella Dumitraşcu

 

Text propus de Stefan Nemecsek

Categorii:PRESA
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: