Prima pagină > CARTEA, literature, PRESA > Centenar Albert Camus la Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, OMUL REVOLTAT ŞI MITUL LUI SISIF

Centenar Albert Camus la Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, OMUL REVOLTAT ŞI MITUL LUI SISIF


 

Omagierea unei mari personalităţi a secolului XX

 

 

Face parte din tradiţia Bibliotecii Judeţene organizarea unor activităţi educative, destinate în mod predilect elevilor de liceu, prin care sunt evocate mari personalităţi ale culturii, ştiinţei, politicii din lume şi din ţară. În această idee, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în ziua de 7 noiembrie 2013, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o manifestare culturală sub genericul Centenar Albert Camus, chiar în ziua în care s-au împlinit o sută de ani de la naşterea marelui scriitor francez. Cei prezenţi în sală, în principal elevi de la liceele din Deva, au urmărit o prezentare a vieţii şi operei lui Albert Camus.

Personalitate marcantă şi complexă a secolului XX, unul dintre intelectualii de mare prestigiu, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în anul 1957, Albert Camus (7 noiembrie 1913 – 4 ianuarie 1960) a militat prin întreaga sa operă pentru marile valori ale umanismului: libertate, adevăr, angajare, răspundere, solidaritate. Romancier, eseist, dramaturg, jurnalist şi om de acţiune, Albert Camus şi-a pus amprenta personalităţii pe un şir întreg de generaţii care au găsit în opera lui răspuns la marile provocări pe care le-a adus secolul XX. Opera sa, în esenţă, ilustrează ideea că revolta este unica modalitate de a lupta împotriva absurdului într-o lume marcată de inegalităţi, nedreptăţi, înstrăinare, angoasă. Piesele de teatru ale lui Camus au fost jucate cu mare succes pe scenele din România, într-o perioadă în care gândirea liberă era oprită. Albert Camus este un model de personalitate, un om de cultură şi un creator remarcabil, cel pentru care libertatea reprezenta singura valoare nepieritoare din istorie; cel care considera că nu cunoaşte decât o singură îndatorire, aceea de a iubi; cel care avea convingerea că a crea înseamnă a trăi de două ori, în fine, cel pentru care dragostea însemna să dăruieşti totul, să sacrifici totul, fără să speri într-o răsplată. Asemenea idei pot fi călăuze în viaţă şi, de aceea, cunoaşterea lor poate influenţa personalităţile în formare ale tinerilor ni se pare o iniţiativă lăudabilă şi pe care o vom perpetua. Cu siguranţă, după ce vor cunoaşte, în linii mari, opera şi personalitatea lui Albert Camus, tinerii se vor apropia cu mare interes de scrierile lui care le vor oferi răspunsuri la marile întrebări ale existenţei. Fie că vor aprofunda eseurile Mitul lui Sisif sau Omul revoltat, fie că-i vor citi romanele Străinul, Ciuma, Căderea, fie că vor avea ocazia de a-i urmări excelentele piese de teatru Caligula sau Neînţelegerea, şi am citat doar o infimă parte din creaţia lui Camus, atunci vor înţelege mult mai bine multiplele faţete ale acestui creator de geniu. Opera lui Camus este scrisă în limba franceză, o limbă care pentru el a reprezentat Patria, aşa cum a fost limba română pentru Nichita Stănescu. Doi creatori de geniu, un francez şi un român, au avut, peste ani, aceleaşi cuvinte despre limba în care s-au exprimat, o comparaţie care pentru noi, românii, este onorantă.

În finalul prezentării, celor prezenţi în sală li s-au adresat 20 de întrebări din viaţa şi opera lui Albert Camus, răspunsurile corecte fiind recompensate cu cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.

 

 

Pagină realizată de manager Ioan Sebastian Bara

 

Text pus la dispoziţie de d-ul Ştefan Nemecsek, jurnalist

Categorii:CARTEA, literature, PRESA
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: