Prima pagină > GÂND > Adio, Roşia Montana, lumea va fi alta, iluzii de aur într-o lume aproximativă…

Adio, Roşia Montana, lumea va fi alta, iluzii de aur într-o lume aproximativă…


 

Adio, Roşia Montana, lumea va fi alta…

 

Din cele 9,6 miliarde de oameni cât vor fi pe Terra în 2050 (şi 10,9 miliarde în 2100), mai mult de 6 miliarde vor trăi în oraşe, ceea ce cu siguranţă va reprezenta o problemă majoră în termenii viabilităţii planetei. Trei sunt provocările majore cu care ne vom confrunta cu siguranţă, afirmă autorii raportului:

– securitatea alimentară;

– transformarea energetică;

– capacitatea oraşelor de a absorbi o creştere demografică galopantă.

 

Între 2000-2050, populaţia urbană din ţările în curs de dezvoltare ar putea depăşi totalul populaţiei mondiale din 1950, atingând 3,2 miliarde de oameni. Nivelul producţiei alimentare actuale va trebui să crească cu 70% pentru a putea hrăni cele 2,3 miliarde de oameni în plus care vor exista pe Terra până în 2050.

 O problemă enormă în termeni de securitate globală, mai ales că se combină cu o alta, cea a evoluţiei proceselor de îmbătrânire a unor populaţii situate mai ales în Federaţia Rusă, Europa şi SUA dar şi, la modul general, în toate ţările dezvoltate…

Numărul persoanelor în vârstă de 60 de ani şi peste se va putea tripla până în 2100 ( de la 841 milioane azi, la 2 miliarde în 2050 şi aproape 3 miliarde în 2100).

În ţările în curs de dezvoltare, populaţia de vârsta a treia va trece de la procentul actual de 9%, la 19% în 2050 şi la 27% în 2100 (faţă de 22% copii cu vârsta de sub 15 ani) datorită scăderii nivelului de fecunditate şi creşterii speranţei de viaţă (81 de ani către anul 2095, faţă de 89 de ani în ţările bogate).

Africa va fi continentul care va asigura mai mult de jumătate din creşterea populaţiei mondiale, trecând de la cei 1,1 miliarde de locuitori de acum la 2,4 miliarde în 2050 şi 4,2 miliarde în 2100.

Previziunea se bazează pe nivelul de fecunditate care, în Africa, va trece de la procentul de 4,9 copii/femeie ( perioada 2005-2010) la 3,1 în perioada 2045-2050 şi la 2,1 între 2095-2100. Restul populaţiei mondiale nu va creşte decât cu 10% între 2013-2050, iar populaţia de pe continentul european urmează să scadă per ansamblu cu 14%.

Cea mai mare parte a populaţiilor europene nu ajung să asigure reînnoirea populaţiei, cu o medie de 1,5 copii/femeie şi doar cu 1,9 în 2100.

În ce priveşte continentul nostru, datele confirmă mai vechile previziuni ale EUROSTAT (2008), considerate la acea vreme doar poveşti de adormit copiii…

Polii de putere se vor schimba dramatic, mari modificări vor interveni, lumea cunoscută de acum nu va mai fi la fel… Marile puteri vor reacţiona violent în goana după alimente, energie, nivelul de trai pretins de populaţie, greu de atins în zona urbană şi, chiar, rurală…
Marile puteri vor lua resursele de acolo de unde vor fi, fără menajamente…

Toate aceste demonstrează că dacă nu vom exploata resursele de la Roşia Montana, nu le vom mai putea exploata în viitor. Dacă statul va decide să acţioneze în alt mod, va trece timp cu exproprierile, cu protecţia mediului, cu reorganizarea unei noi modalităţi de exploatare a resurselor, poate vor trece zece ani până să se pună problema exploatării efective. Atunci, marile puteri vor acţiona ele, independenţa unui stat ca România va fi o problemă aproximativă, poate ţara nu va mai arăta la fel…

 

Zece ani reprezintă un timp greu de gestionat…

 

Datele legate de viitor sunt din Eurostat şi presă (Adevărul).

Categorii:GÂND
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: