Prima pagină > GÂND > „Ia-ţi boarfele şi mişcă!!” –

„Ia-ţi boarfele şi mişcă!!” –


PRIMIM DE LA ADRIAN BOTEZ:

Oana Orlea, născută Maria-Ioana (Oana) Cantacuzino (născută la 21 aprilie 1936, România), este scriitoare şi fostă deţinută politică, aflată în exil în Franţa, unde locuieşte din anii 1980.

Oana Orlea este pseudonimul literar al Mariei-Ioana Cantacuzino, fiica aviatorului legendar Constantin „Bâzu” Cantacuzino şi a Ancăi Diamandy. Este nepoata prin alianţă a lui George Enescu şi legatara sa testamentară.

În 1952, la numai 16 ani, ca elevă in clasa a X-a, este arestată şi condamnată la patru ani de închisoare, sub acuzaţia de complot şi acţiune subversivă împotriva statului, pentru că a distribuit manifeste anticomuniste şi execută pedeapsa de închisoare până în 1954. În această perioadă fost deţinută la Văcăreşti, la Jilava, într-un lagăr de muncă la Pipera, în croitoria puşcăriei Târgşor, în puşcăria de la Mislea, la Malmaison etc.

În timp ce Oana se afla în închisoare, George Enescu este invitat de primul ministru Petru Groza să susţină un concert la Bucureşti. Enescu respinge această invitaţie atâta vreme cât Oana nu va fi eliberată de acest regim.

După ce a ieşit din închisoare, nu i s-a permis să-şi continue studiile şi a trebuit să-şi câştige existenţa ca sudor pe şantier, ca taxator de autobuz, să spele pe cap clientele unui coafor. A fost mereu supravegheată de Securitate şi, în 1960, a fost arestată din nou pentru câteva luni în procesul atacării furgonului de bani al BNR.

În perioada de relativă deschidere din a doua parte a anilor ‘60, Ioana Cantacuzino a reuşit să publice şapte cărţi – proze scurte şi romane – sub pseudonimul Oana Orlea.

În anul 1980 se stabileşte în Franţa.

Cele îndurate în închisoare au ajutat-o să scrie o carte autobiografică despre tinereţea sa furată publicată la Editions Seuil, din Paris. Ea îşi semnează cărţile cu numele său de căsătorie, Oana Orlea” cf. Orlea, Oana, „Ia-ţi boarfele şi mişcă!!” – interviu realizat de Mariana Marin, Editura Cartea Românească, Bucureşti şi cf. wikipedia.

 

Categorii:GÂND
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: