Prima pagină > GÂND > EXIL ÎN VIS, CĂLĂTORII NEPROGRAMATE: EPOPEEA SILVIEI

EXIL ÎN VIS, CĂLĂTORII NEPROGRAMATE: EPOPEEA SILVIEI


 PRIMIM DE LA EUGEN EVU:

“ Potenţiali spioni”. Epopeea Silviei. Repatrierea ca operă.

                       Silvia Constantinescu, o deveancă din Shengen !

Auto-referinţe:

 

„ După bacalaureat am început studiile la Şcoala Tehnică de Activişti Culturali, secţia de bibliotecari, pe care am absolvit-o în 1961. Mi-am continuat studiile la Facultateade Biblioteconomie, curs de zi. În toată perioada am lucrat ca pedagog la Şcoala de tipografi Dimitrie Marinescu, pentru  a mă putea întreţine. (…). După ce am fost redactor la revistele Moda, Flacăra, am fost salariată la Casa de Creaţie din Deva. ( subl. n).Am patru copii, pe Marie-Jeanne Atanasia, Anne Marie Theodora, Marc- Paul Veniamin şi Theo –Alex Christian…În 1977 am emigrat în Suedia, forţaţi de reactualizarea legii conform căreia persoanele cu rude în străinătate, care nu sunt membre de partid, nu mai au voie să lucreze în propagandă, consideraţi fiind „potenţiali spioni”.

…Din 1980, sunt editorul şi redactorul principal al publicaţiei Curierul Românesc, care a apărut ca o iniţiativă personală şi independentă, nelegată de vreun partid politic…Din 1993, sunt membră a Academiei Americano-Română de Arte şi Ştiinţe ( ARA).

Silvia Constantinescu ne-a dăruit nu doar o revistă de mare prestigiu al sufletului românesc din lume, ci şi o operă demnă a fi cunoscută. Recomand cititorului român din ţară, excelenta carte de interviuri „ EXIL- Oameni şi idei”, editată de Curierul Românesc, Sweden, 1995. Între alţi intervievaţi de seamă,  dinainte şi după 1989, îi menţionăm pe :

Ştefan Baciu, Mihai Korne, Victor Frunză, Horia Georgescu, Ştefan Gane, Maria Manoliu – Manea, Dorin  Tudroan, Ion Pantazi, Ion Buzdugan, Eugeniu Dinescu, Corneliu Coposu, Majestatea Sa Regele Mihai al României, Marcel Shapira, Emil(ian) Hurezeanu, Alexandru Ciorănescu. Cartea conţine şi un număr de 53 (!!) publicaţii, edituri sau asociaţii româneşti din lume, multe continuând neîntrerupt de peste 5o de decenii. Revista „ Curierul Românesc, cărţile şi activitatea sa de promotor al culturii româneşti în exil, fiind de excelenţă, îmi permit să sugerez Bibliotecii Judeţene Ovid Densuşianu a o include semnificativ în Dicţionarul de personalităţi hunedorenei, într-o nouă ediţie. ( Eugen Evu).

Despre Silvia şi Exil: „ Exilul are, cred , două finalităţi: în primul rând să afirme permanenţe româneşti, pretutindeni. În al doilea rând, să contribuie la ăpropria sa negare, la dispariţia sa ca exil, atunci când va fi posibilă întoarcerea la izvoare”

                                                                                                       Constantin Mareş

 

„ Ar fi, poate, prea pretenţios să spun, deoarece nu este nimic nou, că exilul mi se pare a fi un mod, un mijloc de cunoaştere, ca iubirea, ca suferinţa, ca sărăcia”.

                                                                                                        Mihai Cismărescu

 

„ Să nu considerăm exilul, care ne roade ca o cangrenă şi ne doare, drept un blestem, ci mai degrabă, drept o experienţă indispensabilă, pe care Cel Atotputernic a găsit de cuviinţă s-o trăimla Parissau New York,la Londrasaula Stockholm,la BuenosAiressau Sidney, pentru propria noastră perfecţiune şi pentru o profundă îngemănare cu destinul veşnic al Patriei”.

                                                                                                           Sergiu Grossu

Adaos:

„ Ca scriitori români, hunedoreni în acest caz, suntem datori să ne amintim că Întâiul Poet al românilor neo- latini a fost Ovidiu, aşadar Poezia în Exil…Şi că într-adevăr, „ Dumnezeu s-a născut în Exil”. Fie acest exil uneori chiar acasă….

                                                                                                             Eugen Evu

                                                                          Scriitor, membru al Academiei Româno- Americane

Dumnezeu s-a născut în exil 

Acuzat de a fi corupt tineretul roman prin reţetele oferite în Arta iubirii şi exilat de Augustus la marginea lumii, Ovidiu îşi petrece ultimii opt ani din viaţăla Tomis, o cetate cosmopolită, atacată de geţi şi izolată în timpul iernilor crunte.

                                                                                                       Horia Vintilă

 

Categorii:GÂND
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: