Prima pagină > PRACTIC > TAXA RADIO-TV OBLIGATORIE ESTE ILEGALĂ, DREPTUL LA INFORMARE NU POATE FI CENZURAT PRIN TAXE. ICCJ A DAT UN RĂSPUNS DEFINITIV PRIVITOR LA ACEASTĂ TAXĂ

TAXA RADIO-TV OBLIGATORIE ESTE ILEGALĂ, DREPTUL LA INFORMARE NU POATE FI CENZURAT PRIN TAXE. ICCJ A DAT UN RĂSPUNS DEFINITIV PRIVITOR LA ACEASTĂ TAXĂ


TAXA RADIO-TV ANULATĂ, DREPTUL LA INFORMARE ESTE GARANTAT, CONFORM ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE (ICCJ)

Decizia ICCJ nr. 607 a fos publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 318 şi se referă la taxa radio-tv.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat definitiv taxa radio-tv platita pana in prezent de catre orice societate comerciala din Romania, indiferent daca beneficia sau nu de serviciile publice. Curtea a respins recursul formulat de catre Guvernul Romaniei si Societatea Romana de Radiodifuziune in procesul intentat de o firma din România, pentru anularea taxei.
Prin decizia pronuntata, Inalta Curte a dispus anularea prevederilor legale prin care toate firmele cu sediul in Romania erau obligate la plata unei taxe lunare pentru serviciile publice de radio si tv.

Reclamanta a motivat in instanta ca obligativitatea platii taxelor pentru serviciul public de radio si televiziune ar trebui instituita doar in sarcina societatilor romane care detin efectiv aparate radio sau TV, ceea ce, de altfel, rezulta si din prevederile Legii nr. 41/1994, care precizeaza ca au obligatia de a achita aceasta taxa doar beneficiarii acestor servicii.

Instanta a avut in vedere si faptul ca nu se poate sustine ca plata taxei radio de catre persoanele juridice reprezinta in fapt o aplicare a dispozitiilor constitutionale care garanteaza dreptul la informare al cetatenilor prin asigurarea surselor de finantare a principalelor mijloace de informare: radio si televiziunea publica. Asadar, dreptul constitutional la informare nu poate fi transformat intr-o obligatie.
De asemenea, inca din 9 aprilie 2009, ICCJ a decis sa anuleze definitiv taxa radio-tv pentru microintreprinderi , prin decizia nr. 2103.

Categorii:PRACTIC
 1. MIrcea
  15 iunie 2012 la 12:13

  … si care ar fi solutia pentru a nu mai plati taxa asta imbecila ? Problema este ca vine pe factura de energie electrica si te obliga la plata ei, altfel esti debransat de la curent…

 2. Maya
  27 aprilie 2012 la 13:13

  din pacate in Monitorul Oficial din ziua urmatoare a aparut un ordin, decizie ce-o fi fost, a inaltimii sale premierul Boc, prin care a fost reformulat si reintrodus articolul referitor la obligativitatea taxei RADIO. multi nu au citit cu atentie si au inteles ca e vorba de RADIO-TV asa ca, profitand de acest lucru, SRTV a pretins si incasat in continuare si taxa TV, desi aceea ramasese anulata prin decizia ICCJ. dar stii care-i problema? nu e prost cine cere, e prost cine da.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: