Prima pagină > PRESA > BIBLIA UMANISTĂ VERSUS SCRIPTURA. CÂND OMUL SE FACE PE SINE DUMNEZEU. CREATURA ŞI CREATORUL FAŢĂ ÎN FAŢĂ, FĂRĂ CA OMUL SĂ POATĂ VEDEA FAŢA LUI DUMNEZEU!

BIBLIA UMANISTĂ VERSUS SCRIPTURA. CÂND OMUL SE FACE PE SINE DUMNEZEU. CREATURA ŞI CREATORUL FAŢĂ ÎN FAŢĂ, FĂRĂ CA OMUL SĂ POATĂ VEDEA FAŢA LUI DUMNEZEU!


BIBLIA UMANISTĂ, CÂND OMUL SE FACE PE SINE DUMNEZEU!

A.C. Grayling, un filosof britanic recunoscut, a compilat într-o carte textele umaniste ale marilor civilizaţii ale lumii.  Cartea se numeşte „Biblia Umanistă” şi în ea se găsesc fragmente din scrierile filosofice ale lui Aristotel, poeziile lui Baudelaire, Principia Mathematica a lui Newton sau reflecţiile lui Confucius. Textele sunt scrise pe coloane, într-o manieră asemănătoare cu scrierile din Biblie.

El a folosit peste 1.000 de texte a sute de filosofi, oameni de ştiinţă, istorici, poeţi şi scriitori. Autorul spune că Biblia ar fi fost cu totul altă carte dacă textele ei ar fi fost scrise de filosofi, în loc de profeţi şi apostoli, iar omenirea ar fi avut o altă istorie. „Învăţăturile şi reflecţiile umaniste nu pretind că ar avea o origine divină. Ele se trag din încercarea de a înţelege natura umană şi acceptă faptul că fiecare individ în parte trebuie să-şi găsească valorile după care să-şi trăiască viaţa. Partea frumoasă a vieţii stă în relaţiile bune cu semenii tăi”, afirmă Grayling, profesor de filosofie la Birkbeck College, Universitatea din Londra.

Biblia Umanistă are 600 de pagini cu textele aranjate pe două coloane şi pe capitole. Primul se numeşte chiar „Geneza” şi începe tot într-o grădină, dar, în loc de Adam şi Eva, geneza lui Grayling începe cu Isaac Newton, cercetătorul care a descoperit gravitaţia şi a pus bazele fizicii ca ştiinţă.

În ultimul capitol al cărţii se află şi o variantă laică a celor zece porunci:

– Iubeşte cu adevărat,

– caută ce este bun în lucruri,

– nu face rău nimănui,

– gândeşte pentru tine cu mintea ta,

– fii responsabil,

– respectă natura,

– fă tot posibilul,

– fii informat,

– fii blând,

– fii curajos şi

– încearcă cu adevărat”.
Filosoful nu critică religia în Biblia Umanistă. Grayling mai spune despre carte că este pentru toată lumea; oamenii caută spiritualitatea şi o pot găsi într-o carte de poezii, într-o plimbare în natură sau în dragoste, nu neapărat în „texte sfinte”. Tradiţia religioasă te învaţă că există o singură cale dreaptă în viaţă.

Grayling speră ca Biblia Umanistă să-i încurajeze pe oameni să se uite dincolo de învăţături şi să îşi găsească propriul drum.  

Ce transmite Biblia în fapt:

„2Pe 1:20 Fiindcă mai întîi de toate, să ştiţi că nicio proorocie din Scriptură nu se tîlcuieşte singură.

2Pe 1:21 Căci nici o proorocie n’a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit dela Dumnezeu, mînaţi de Duhul Sfînt.”

„2Ti 3:16 Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,

2Ti 3:17 pentruca omul lui Dumnezeu să fie desăvîrşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.”

Ce trebuie să facă omul:

„1Th 5:11 Deaceea, mîngăiaţi-vă şi întăriţi-vă unii pe alţii, cum şi faceţi în adevăr.

1Th 5:12 Vă rugăm, fraţilor, să priviţi bine pe ceice se ostenesc între voi, cari vă cîrmuiesc în Domnul, şi cari vă sfătuiesc.

1Th 5:13 Să-i preţuiţi foarte mult, în dragoste, din pricina lucrării lor. Trăiţi în pace între voi.

1Th 5:14 Vă rugăm, de asemenea, fraţilor, să mustraţi pe ceice trăiesc în neorînduială; să îmbărbătaţi pe cei desnădăjduiţi; să sprijiniţi pe cei slabi, să fiţi răbdători cu toţi.

1Th 5:15 Luaţi seama ca nimeni să nu întoarcă altuia rău pentru rău; ci căutaţi totdeauna să faceţi ce este bine atît între voi, cît şi faţă de toţi.

1Th 5:16 Bucuraţi-vă întotdeauna.

1Th 5:17 Rugaţi-vă neîncetat.

1Th 5:18 Mulţămiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Isus, cu privire la voi.

1Th 5:19 Nu stingeţi Duhul.

1Th 5:20 Nu dispreţuiţi proorociile.

1Th 5:21 Ci cercetaţi toate lucrurile, şi păstraţi ce este bun.

1Th 5:22 Feriţi-vă de orice se pare rău.

1Th 5:23 Dumnezeul păcii să vă sfinţească El însuş pe deplin; şi: duhul vostru, sufletul vostru şi trupul vostru, să fie păzite întregi, fără prihană la venirea Domnului nostru Isus Hristos.

1Th 5:24 Celce v’a chemat este credincios, şi va face lucrul acesta.

1Th 5:25 Fraţilor, rugaţi-vă pentru noi.

1Th 5:26 Spuneţi sănătate tuturor fraţilor cu o sărutare sfîntă.

1Th 5:27 În Domnul vă rog fierbinte ca epistola aceasta să fie citită tuturor fraţilor.

1Th 5:28 Harul Domnului nostru Isus Hristos să fie cu voi cu toţi! Amin.”

„Rom 13:9

De fapt: „Să nu preacurveşti, să nu furi, să nu faci nici o mărturisire mincinoasă, să nu pofteşti”, şi orice altă poruncă mai poate fi, se cuprind în porunca aceasta: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.”

Rom 13:10

Dragostea nu face rău aproapelui: dragostea deci este împlinirea Legii.

Rom 13:11

Şi aceasta cu atît mai mult, cu cît ştiţi în ce împrejurări ne aflăm: este ceasul să vă treziţi în sfîrşit din somn; căci acum mîntuirea este mai aproape de noi decît atunci cînd am crezut.”

Categorii:PRESA
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: