Prima pagină > PRACTIC > COMERCIALIZAREA PRODUSELOR ALIMENTARE. REGLEMNTĂRI NOI, CONTRACTE, CLAUZE, TERMENE, PENALITĂŢI, COSTURI, CONTROL. POFTĂ BUNĂ!

COMERCIALIZAREA PRODUSELOR ALIMENTARE. REGLEMNTĂRI NOI, CONTRACTE, CLAUZE, TERMENE, PENALITĂŢI, COSTURI, CONTROL. POFTĂ BUNĂ!


COMERCIALIZAREA  PRODUSELOR ALIMENTARE

 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 844 din data de 16 decembrie  2010 a fost publicata Legea nr. 247/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Modificari ale Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare:

 • Prevederile legii se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice care desfasoara relatii comerciale cu produse alimentare, indiferent de forma de comert.
 •  Se introduse o noua definitie a costului de achizitie la comerciant, care nu mai include costurile serviciilor prestate de comerciant furnizorului (pe care marii retaileri le numesc taxe de listare).
  Costul de achizitie cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe, cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale, cheltuielile de transport, de manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuite direct achizitiei bunurilor respective. In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
 • Se mentine prevederea  care interzice comerciantilor sa solicite si sa incaseze de la furnizori plata de servicii care nu au legatura directa cu operatiunea de vanzare.
 • Au fost eliminate din lege termenele de plata de 12 zile si 20 de zile pentru produsele alimentare proaspete, respectiv congelate si 35 de zile pentru restul produselor alimentare, noile reglementari specificand ca termenul de plata al comerciantului catre furnizor pentru produsele contractate si livrate se stabileste prin negocierea contractului.
  Fac exceptie de la prevederile de mai sus carnea, laptele, ouale, fructele, legumele si ciupercile proaspete, la care termenul de plata nu poate fi mai mare de 30 de zile.
 • In cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a unei obligatii contractuale de catre una dintre parti, acestea pot stabili in contract plata unor penalitati de catre partea in culpa, cuantumul acestora fiind negociat la data incheierii contractului. Penalitatile pentru intarzierea platii si livrarii produselor se stabilesc de catre parti in cuantum egal.
 • Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor nu mai are autoritatea de a verifica desfasurarea relatiilor comerciale dintre comerciant si furnizori, situatia schimbandu-se sarcina transferandu-se la organele de control abilitate ale Ministerului Finantelor Publice.
  Pentru a verifica desfasurarea relatiilor comerciale dintre comerciant si furnizor, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice pot solicita toate documentele care stau la baza desfasurarii acestor relatii comerciale.
Categorii:PRACTIC
 1. Niciun comentariu până acum.
 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: