Prima pagină > literature > PRACTIC: CHELTUIELI CU MASA SALARIATILOR!

PRACTIC: CHELTUIELI CU MASA SALARIATILOR!


SUNT PATRON: DAR CE FAC CU MASA SALARIATILOR?

Normele metodologice pentru aplicarea art. 57 din Codul fiscal aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, prevad la pct. 106 ca venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna, conform art. 55 alin. (1) – (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate. Rezulta ca in venitul brut lunar realizat intra:
– venitul din salarii,
– veniturile asimilate salariilor carora li se aplica aceleasi reguli de impunere si avantajele acordate de angajator. Conform cu art. 55 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, sunt tratate ca avantaje impozabile:
– cazarea,
– hrana,
– imbracamintea,
– personalul pentru munci casnice,
– precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei. Daca societatea acorda o masa salariatilor, contravaloarea acesteia este considerata, din punct de vedere fiscal, avantaj impozitat si se cumuleaza cu celelalte venituri salariale primite in luna respectiva.
– Contravaloarea meselor oferite angajatilor se include asadar in veniturile din salarii si se impoziteaza potrivit prevederilor art. 57 din Codul fiscal, si asupra acestor sume se calculeaza, retin si vireaza toate contributiile sociale obligatorii aferente veniturilor salariale.
Angajatorii societati comerciale care au organizate cantine proprii pot achizitiona si distribui tichete de masa numai salariatilor proprii incadrati cu contract individual de munca, dar in ceea ce priveste tratamentul lor fiscal, conform cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 au fost eliminate din sfera veniturilor neimpozabile incepand cu 01 iulie 2010. Rezulta ca in aceasta situatie contravaloarea tichetelor de masa va fi inclusa in statul de salarii in scopul impozitarii, iar calculul, retinerea si virarea impozitului pe salarii se va efectua de catre angajator.

In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, privind scutirea de la plata acestora stabilite potrivit art. 8 din Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, raman in vigoare, salariatul datorand de fapt, pentru veniturile respective, numai impozitul pe venitul din salarii. Rezulta ca si in situatia in care aceste venituri sunt supuse impozitului pe salarii, angajatorul nu va calcula contributiile obligatorii (individuale si datorate de angajator) asupra tichetelor de masa care se acorda in continuare cu respectarea prevederilor Legii nr. 142/1998. Calculul e mai complicat, pentru tichetele de masa …
Concluzii:
1. Dar de retinut, influenta impozitarii tichetelor de masa va fi dubla, majorand baza de calcul a impozitului, prin cumularea valorii lor cu celelalte venituri salariale in vederea impozitarii, si prin stabilirea unei deduceri personale mai mici si impozitul va fi mai mare si va fi suportat de salariat caruia ii va fi diminuat castigul salarial cu acest impozit pe salarii mai mare. Deci salariatul este afectat prin aplicarea noilor reglementari.
2. La nivelul angajatorului, insa, cheltuielile reprezentand tichetele de masa acordate potrivit legii sunt cheltuieli cu deductibile la calcul impozitului pe profit.

Categorii:literature Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: