Prima pagină > literature > CE URMEAZĂ ÎN ECONOMIE?

CE URMEAZĂ ÎN ECONOMIE?


CE URMEAZA IN ECONOMIE: TENDINTE, CRESTERI, REDUCERI, DISPONIBILIZARI, CIFRELE DE CARE AI NEVOIE PENTRU A LUA DECIZII CORECTE!

Pentru perioada august-octombrie 2010, managerii societatilor comerciale se asteapta la stabilitate in ce priveste sectorul serviciilor, dar si la o scadere moderata in constructii si comertul cu amanuntul, comparativ cu cele trei luni anterioare, informeaza INS. De asemenea, angajatorii estimeaza o scadere a numarului de salariati, mai ales in cazul intreprinderilor mici si mijlocii.

1. Tendinta de relativa stabilitate a activitatii – industria prelucratoare
In cadrul anchetei de conjunctura din luna august 2010, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -5%).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza scadere, soldul conjunctural fiind de -16% pe total industrie prelucratoare (-23% la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste).

Conform INS, pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total: fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; metalurgie si fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -46%, -45% si respectiv -32%).

De asemenea, pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

2. Tendinta de scadere moderata a activitatii – constructii
In acelasi timp, potrivit estimarilor din luna august 2010, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -11%) si o scadere a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -18%).

Managerii estimeaza o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -16%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mici, cu mai putin de 50 salariati. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +9%).

3. Tendinta de scadere moderata a activitatii- comert cu amanuntul
Managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat in luna august 2010 scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -14%).

Totodata, volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -13%), iar volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor inregistra scadere (sold conjunctural -16%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, si o scadere moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -6%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra o crestere (sold conjunctural +35%).

4. Tendinta de relativa stabilitate a activitatii – servicii
Conform estimarilor din luna august 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural -5%).

In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -13%). Aceasta tendinta este data in special de intreprinderile mari, cu 250-499 de salariati si (sold conjunctural -20%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +8%).

Categorii:literature Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: