Prima pagină > Uncategorized > CATEVA TEORII CARE AU SCHIMBAT LUMEA

CATEVA TEORII CARE AU SCHIMBAT LUMEA


Secolul al XX-lea este unul al marilor descoperiri stiintifice, este epoca in care fizica atomica este fundamentata ca stiinta, apar idei revolutionare asupra relativitatii, se descopera noi galaxii, noteaza NewsIn.

In 1895, Röntgen descopera razele X, in jurul carora se vor articula preocuparile stiintifice ale primului sfert al secolului XX. Primeste primul Nobel pentru fizica in 1901, „pentru extraordinarele servicii pe care le-a adus prin descoperirea razelor denumite dupa el”, potrivit motivatiei Comitetului.

Fizicianul german Max Plank, care a pus bazele teoriei cuantice la inceputul secolului XX, schimband astfel structura fundamentala a fizicii, primeste Nobelul pentru Fizica in 1918. Numeroase teorii asupra lumii au aparut de-a lungul istoriei, dar nici una dintre ele nu a fost la fel de seducatoare ca cea a inceputului de secol XX, a fizicianului german Albert Einstein.

In 1917, acesta formuleaza teoria relativitatii generale, primind distinctia Nobel patru ani mai tarziu, dar nu pentru teoria relativitatii, ci pentru „descoperirea legii efectului fotoelectric”, asa cum este mentionat in motivatia Comitetului Nobel.

In 1913, Niels Henrik David Bohr vorbeste despre primul model de natura cuantica a atomului, primind Nobelul in 1922.
Werner Heisenberg, unul dintre fondatorii fizicii cuantice este laureat cu Premiul Nobel pentru Fizica in anul 1932. Heisenberg s-a aflat mai tarziu in fruntea programului pentru energie nucleara a Germaniei Naziste.

Erwin Schrödinger, fondatorul mecanicii ondulatorii a carei ecuatie fundamentala ii poarta numele, si Paul Adrien Maurice Dirac sunt recompensati de Comitetul Nobel in 1933, „pentru descoperirea unor noi forme productive ale teoriei atomice”.

A doua jumatate a secolului XX sta sub semnul fizicii nucleare. Fisiunea nucleara este descoperita de O. Hahn (premiul Nobel pentru chimie, 1944) si F. Strassmann in 1938, dar va lua amploare abia in cel de-al doilea razboi mondial, odata cu proiectul Manhattan (1945) si exploziile nucleare de la Hiroshima si Nagasaki. Dupa prima explozie nucleara, fizicienii au inceput sa caute metode de domesticire a acestei surse de energie.

William Bradford Shockley, John Bardeen Walter si Houser Brattain se intalnesc in laboratoarele Bel Telephone. Ajutati de modelele fizicii cuantice, cei trei reusesc sa creeze in 1947 un nou dispozitiv, pe care ei il numesc persistor (ca amintire a eforturilor persistente pe care le-au facut), pentru care primesc Nobelul in 1956. Fusese descoperit tranzistorul. In urma acestor descoperiri, Bardeen continua studiul asupre supraconductorilor si ia un al doilea Nobel, in 1972. Descoperirea tranzistorului a revolutionat lumea moderna, inlocuind triodele utilizate pana atunci.

Categorii:Uncategorized Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: